U 94. godini umro Giulio Andreotti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Giulio Andreotti, jedan od najistaknutijih talijanskih političara druge polovice 20. stoljeća i sedam puta predsjednik talijanske vlade, umro je u ponedjeljak u svome stanu u Rimu u dobi od 94 godine, objavila je njegova obitelj, izvijestile su novinske agencije.

Andreotti, rođen 14. siječnja 1919. godine, posljednjih je godina bio narušena zdravlja. Andreotti je bio vodeći političar nekadašnje Demokršćanske stranke koja je od kraja Drugog svjetskog rata gotovo 50 godina dominirala talijanskom političkom scenom i zastupnik u svakom sazivu parlamenta od 1945. godine. Doživotni senator postao je 1991. godine. Prvi puta je ušao u vladu u dobi od 28 godina, a njegovo je djelovanje polariziralo talijansku javnost tijekom njegove cijele karijere.

Krajem devedesetih godina optužen je za upletenost u ubojstvo i veze s mafijom ali je kasnije oslobođen optužbi. Korupcijski skandali koji su izbili početkom devedesetih godina prošlog stoljeća doveli su do odlaska njegove Demokršćanske stranke s talijanske političke scene na kojoj je, s bivšom talijanskom komunističkom strankom, desetljećima bila glavni protagonist. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter