U 83. godini umro Maximilian Schell

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po izlasku s liječenja iz bolnice u Innsbrucku u 83. godini umro je austrijski glumac Maximilian Schell, dobitnik Oscara 1961. u kategoriji najboljeg glumca, izvijestila je u subotu njegova agentica Patricia Baumbauer.

Glumac se razbolio 18. siječnja u Kitzbuehelu gdje je boravio na poziv njemačkog ZDF-a, prenijela je agencija APA.

Schell je rođen u Beču, a nakon nacističke aneksije Austrije s roditeljima je 1938. otišao u Švicarsku te se potom vratio u Austriju. Jedan je od europskih glumaca koji su uspješnu karijeru napravili u Hollywoodu gdje je debitirao s 28 godina. Bio je i scenarist, filmski redatelj i producent, a okušao se i u režiranju opera.

Svjetsku je slavu stekao ulogama Nijemaca u holivudskim filmovima koji su se bavili Drugim svjetskim ratom, a Oscara je osvojio za ulogu odvjetnika u filmu "Suđenje u Nuernbergu".

Dugo u sjeni starije sestre, glumice Marie Schell, Maximilian je još dvaput bio nominiran za prestižnu holivudsku filmsku nagradu. Godine 1993. osvojio je Zlatni globus za sporednu ulogu u mini seriji "Staljin".

Bio je braku s ruskom glumicom Natalijom Andrejčhenko, a potom sa sopranisticom hrvatskog porijekla Ivom Mihanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter