U 8. jedinici prolaze samo Kukuriku i HDZ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kukuriku koalicija doslovno ce pomesti konkurenciju u 8. izbornoj jedinici, ako je suditi po anketi agencije GfK koju je narucila RTL televizija.

Po tom istraživanju, koje je provedeno od 15. do 25. studenog na cetiri tisuce ispitanika (po 400 u svakoj izbornoj jedinici), ova koalicija u Istri i Primorju osvaja cak 13 mjesta u Saboru, dok jedan preostali mandat pripada HDZ-u.

Iz igre za saborske stolice, sudeci po ovim rezultatima, u 8. izbornoj jedinici ispadaju Laburisti, Blok umirovljenici zajedno s Ljubom Jurcicem na celu i u koaliciji s PGS-om i HRS-om te nezavisna lista Ivana Grubišica, kojima su neke prijašnje ankete davale šanse za prolaz.

Prag ne prelazi ni Ladonja, kojoj doduše ni ranije ankete nisu predvidale prolazak u Sabor.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana u istraživanju agencije IPSOS Puls Laburisti i koalicija umirovljenika i PGS-a dobivali su po jedan mandat u Istri i Primorju, dok su Ladonja i nezavisna lista Ivana Grubišica i tada bili ispod praga.

Ako se ostvare rezultati do kojih je došla agencija GfK, gotovo svi kandidati s liste Kukuriku koalicije u 8. izbornoj jedinici odlaze u Sabor. Jedini koji ce svoje mjesto prepustiti nekome drugome, kako je to unaprijed najavio, bit ce predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic, koji je na 6. mjestu liste.



U Sabor bi po tome sigurno išli Zlatko Komadina, Damir Kajin, Željko Jovanovic, Silvano Hrelja, Romana Jerkovic, Tanja Vrbat, Nada Turina ?uric, Peda Grbin, Valter Boljuncic, Ana Komparic Devcic, Ada Damjanac i Giovanni Sponza, dok jedino Lidija Bagaric s te liste ostaje izvan Sabora. S druge strane, jedini HDZ-ovac koji bi vidio parlament bio bi Davor Božinovic.

- Mi imamo svoje ankete, a one su puno povoljnije za HDZ, hrabre se dužnosnici vecinske stranke, koji se još odbijaju pomiriti s izbornim porazom. Medutim, teško je vjerovati da istraživanja koja se objavljuju gotovo svakodnevno kako se približavaju parlamentarni izbori, a ciji su rezultati redom iznimno loši po njihovu stranku, ne unose zabrinutost u HDZ.

Naime, po GfK-ovom istraživanju Kukuriku koalicija osvaja nadmocnih 85 mandata, dok je HDZ više nego dvaput slabiji sa samo 39 zastupnickih mjesta, ne racunajuci 11. izbornu jedinicu. Pritom cetverostranacka skupina predvodena Zoranom Milanovicem pobjeduje u svim izbornim jedinicama osim devete, gdje su izjednaceni s HDZ-om.

Golemu prednost Kukuriku koalicija ima u drugoj i trecoj jedinici, u kojima bi mogli dobiti po deset mandata, a HDZ cetiri, odnosno tri. U šestoj jedinici rezultat je 9:4 u korist Kukuriku koalicije, a u prvoj i sedmoj vode 8:3. Neizvjesnija borba odvija se u Slavoniji i Baranji, gdje u dvjema jedinicama koje pokrivaju to podrucje Kukuriku koalicija ima prednost 7:4 u cetvrtoj i 7:5 petoj jedinici.

Tijesno je u 10. jedinici, 7:6, a trenutno je neriješeno, 6:6, u 9. jedinici. Sve ostale stranke morat ce se, izgleda, zadovoljiti mrvicama. HSP i HDSSB mogli bi skupiti po cetiri zastupnika, Hrvatski laburisti tri, lista don Ivana Grubišica dva, a po jednog HSLS, HSS i lista Ljube Jurcica.

Cetvrtina biraca još neopredijeljena

Valja napomenuti i da je u istraživanju agencije GfK, unatoc cinjenici da je do izbora ostalo vrlo malo vremena, puno gradana još bilo neodlucno. Cak 26 posto njih još ne zna za koga ce glasati, dok se 13 posto nije htjelo izjasniti.

Takoder, treba uzeti u obzir i mogucu statisticku pogrešku, no bez obzira na sve, iz istraživanja se vrlo lako može išcitati tko ce biti pobjednik ovih izbora.


Podijeli: Facebook Twiter