U 8. izbornoj jedinici ostajemo zajedno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava da bi Kukuriku koalicija SDP-a, IDS-a, HNS-a i HSU-a mogla na izborima u 8. rijecko-istarskoj jedinici nastupiti kroz dvije odvojene liste izazvala je niz reakcija stranackih celnika oporbenog saveza, koji redom isticu da zajedništvo u koaliciji nicim nije ugroženo i da Kukuriku savez i dalje, pa vjerojatno ipak i u 8. jedinici, ide zajedno.

– Ma svi cemo svugdje ici zajedno. Nastavit cemo graditi, a ne rušiti, glasi neformalni komentar s Iblera, iz centrale SDP-a. I iz vrha HNS-a putem glasnogovornika Igora Kolmana kažu: "Što se nas tice, informacija o podjeli na dvije liste je hipotetska, i mi je ne želimo komentirati". Šef IDS-a Ivan Jakovcic najoštriji je:

– Ovo je rijetka politicka glupost i ne mogu se oteti dojmu da se radi o narucenom clanku. Naime, jutros nakon što sam se nasmijao kad sam procitao tekst, nazvao sam svog prijatelja Komadinu i zajedno smo se nastavili smijati. Netko namjerno želi razbiti našu koaliciju, cini nam se, kaže Jakovcic. No, ipak, ni sam ne krije da su razne kombinacije još moguce.

Jakovcic, naime, istice da ce IDS i na ovim izborima racunati na svoja tri zastupnika na zajednickoj Kukuriku listi jer je to nagrada biraca za 20-godišnji kredibilni politicki rad IDS-a, a na pitanje može li decidirano odgovoriti da ce Kukuriku savez baš uvijek i svugdje, u svih 10 jedinica u Hrvatskoj nastupiti zajedno kao cetveroclani savez, kaže:

- Svakojaka kombinatorika je moguca, ali nikada ne na nacin da upropastimo svoj ocekivano odlican izborni rezultat. Razlicite kombinacije su moguce da optimiziramo svoj rezultat, ali najmanje je moguca baš ona kombinacija koju je objavio vaš list. Osobno preferiram jednu zajednicku listu, jer je to vjerojatno ipak najbolje za naš rezultat, kaže predsjednik IDS-a.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina istice da je Kastavska koalicija rodena u 8. jedinici, i Istra i Primorje bit ce primjer zajedništva u ime odgovornosti za Hrvatsku i povjerenja gradana u Savez za promjene.

SDP je na prošlim izborima osvojio sedam od 14 mandata u rijecko-istarskoj jedinici, IDS tri, a HSU jedan, dok je HNS prešao prag, ali zbog aktualnog izbornog modela nije uspio osvojiti zastupnicku stolicu. Sada svi žele barem ponoviti svoj rezultat, ali u tom slucaju SDP ce se u korist partnera morati odreci barem jednog zastupnika, stoga su se i pojavila razmišljanja da koalicija nastupi u dva bloka.


Podijeli: Facebook Twiter