U 5 godina Hrvatsku napustilo 150.000 mladih ljudi!

Nevenka Tatković i Ana Bedrina (N. LAZAREVIĆ)
Nevenka Tatković i Ana Bedrina (N. LAZAREVIĆ)

U povodu 10. obljetnice djelovanja Hrvatske matice iseljenika u Puli u petak, 4. travnja, u 17 sati organizirat će se tribina "Identitet i imidž Hrvatske u svijetu i doprinos hrvatske dijaspore" koja će se održati u predavaonici Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću te za nacionalni identitet i imidž. Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare, tema tribine, koju organiziraju zajedno podružnica Matice i pulsko sveučilište, potaknuta je alarmantnim podacima o emigraciji.

- U zadnjih je pet godina prema posljednjim istraživanjima Hrvatsku napustilo 150 tisuća i to mladih, obrazovanih ljudi. Riječ je o tri Pule, a vjerojatno je brojka još i veća. Cilj je ove tribine potaknuti građane da pokušaju iskoristiti potencijal koji im se nudi u vlastitoj zemlji i ako odlaze, da to bude kratkoročno, na specijalizacije da bi povratkom unaprijedili svoju zemlju, istaknula je voditeljica pulske podružnice Hrvatske matice iseljenika Ana Bedrina.

Svjesna je motiva koji tjera mlade iz domovine te je pozvala Vladu, ali isto tako Istarsku županiju da potakne suradnju s iseljenicima koji su spremni ulagati jer samo razvoj na gospodarskom planu može spriječiti daljnju emigraciju. Podsjetila je na veliku pomoć dijaspore tijekom Domovinskog rata koja u miru više nije bila dovoljno iskorištena od hrvatske države, iako je pomoć u tome pružala Matica, a već deset godina i pulski ured.

Prorektorica za nastavu i studente, prof. dr. sc. Nevenka Tatković ukratko je predstavila gosta tribina napomenuvši da je riječ o dugogodišnjem konzultantu za strateško komuniciranje, autoru četiri knjige i dvadesetak znanstvenih radova.

- U svojim radovima autor analizira odnos Hrvatske i njenih susjeda, ističe da se moramo riješiti kompleksa male zemlje i naroda, kritički se osvrće na činjenicu da Hrvatska nema popis svog nacionalnog bogatstva kojim bi se sustavno prezentirala svijetu, odnosno nema strategiju o stvaranju i izgradnji svojeg imidža. Pita se zašto smo odbacili hrvatsku dijasporu koju smatra našim važnim lobističkim potencijalom, kazala je pročelnica koja smatra da će, s obzirom na bogatstvo tema, tribina biti zasigurno zanimljiva.

Tribina je otvorena za sve građane, a poseban je poziv upućen studentima, poglavito onima koji studiraju ekonomiju, kulturu i turizam, povijest, hrvatski jezik te budućim učiteljima i odgajateljima kojima predavanje prof. dr. sc. Skoka može biti inspirativan poticaj i za pisanje seminara ili diplomskog rada. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter