U 4 mlijeka aflatoksini preko dopuštene granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja pronašla je nedopuštenu razinu aflatoksina kod četiri uzorka mlijeka, od ukupno 12 uzoraka mlijeka uzetih s polica hrvatskih trgovina, izvijestio je danas pomoćnik ministra za sanitarnu inspekciju Ivo Afrić.

Radi se o dva uzorka mlijeka iz Hrvatske, od Dukata i Megglea, te dva iz BiH, a nakon otkrića da su ti uzorci zdravstveno neispravni, jer su iznad dozvoljene razine od 0,05 mikrograma po kilogramu, započeto je hitno povlačenje spornih serija te je pokrenut sustav žurnog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

Na analizu je uzeto mlijeko pet proizvođača iz Hrvatske, pet iz BiH i dva iz EU-a, a analizu je proveo   laboratorij zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji je za to akreditiran.

Najviša razina aflatoksina od 0,364 mikrograma po kilogramu pronađena je kod  trajnog mlijeka s 2,8 posto masnoće od Megglea, a prodavao ga je Mercator. Slijedeće je trajno mlijeko s 2,8 posto masnoće proizvođača Prerada i promet iz Tuzle (0,152 mikrograma) s polica Mercatora, a potom slijede Dukatovo trajno mlijeko s 3,8 posto masnoće (0,081 mikrograma), koje je nađeno u Konzumu, te trajno mlijeko s 2,8 posto masnoće proizvođača Mlijekoprodukt iz BiH (0,074 mikorgrama), koje je uzeto s polica Lidla.

Ispitivanje triju uzoraka provedeno je na reprezentativan način pa se cijela serija može proglasiti zdravstveno neispravnom, dok je kod Dukatova mlijeka zatečena premala količina (16 litara), koja se ne može smatrati reprezentativnom, pa će se provesti ponovno uzorkovanje na reprezentativan način, kako bi se mogla donijeti konačna ocjena za cijelu seriju, rekao je Afrić. 

Pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl izvijestila je o pojačanom nadzoru nad proizvođačima mlijeka iz istočne Hrvatske jer je to područje izvor povišenih koncentracija aflatoksina u mlijeku, no to nije samo hrvatski problem već i šire regije, jer su povišene koncentracije pronađene i u Mađarskoj, Sloveniji i Njemačkoj.

Što se tiče informacija da su pronađene nedozvoljene razine aflatoksina u mlijeku koje je prodavano u Makedoniji i BiH, a radi se o slovenskom Alpskom mlijeku i Vindijinom mlijeku, Ministarstvo poljoprivrede nije dobilo nikakvu službenu obavijest o tome. Mi smo proizvođačima rekli da povuku te sporne serije, ali to ovisi o njihovoj dobroj volji i želji da sami zaštite potrošače, kaže Mataušić-Pišl.

Za smanjenje nedopuštene koncentracije treba promijeniti ishranu životinja, tako da nakon desetak dana nove prehrane krava prestane u mlijeku izlučivati aflatoksin, a mlijeko postaje zdravstveno ispravno.

Mataušić-Pišl dodaje da same životinje ne žele jesti hranu s visokom razinom takvih mikrotoksina pa vjeruje da se radi o dugotrajnom konzumiranju malih količina aflatoksina koje su se počele izlučivati u mlijeku.  

Stoga ona ne vjeruje da bi mlijeko moglo proizvesti nekakav negativan učinak na ljude jer bi ga trebalo piti u vrlo velikim količinama, a od litre mlijeka neće nikome biti ništa.

Sanitarna inspekcija i dalje će provoditi kontrolu tržišta te nastaviti s uzorkovanjem mlijeka koje se nalazi na tržištu, dok je veterinarska inspekcija pojačala kontrolu novih serija, poručeno je javnosti.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter