U 30 godina u Istri 66 HIV pozitivnih osoba

Iznimno je važna edukacija o prevenciji (M. MIJOŠEK)
Iznimno je važna edukacija o prevenciji (M. MIJOŠEK)

Članovi Udruge Institut te djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije obilježili su u četvrtak na Narodnom trgu kod gradske tržnice Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Na info punktu volonteri i djelatnici udruge dijelili su građanima edukativne brošure i prezervative, a sve u svrhu promocije spolnog zdravlja. U akciju su se uključile i Tehnička, Medicinska škola i Gimnazija Pula u kojima su također postavljeni info pultovi s edukativnim brošurama i prezervativima.

Stotinjak pozitivnih godišnje

Manifestacija je održana uz potporu Ministarstva zdravstva, Grada Pule i Istarske županije, a na njoj je predstavljena i inovativna mobilna aplikacija za pametne telefone pod nazivom "Spolno zdravlje" koju su zajednički izradili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa.

Kako nam je kazala dr. Jasna Valić, zadnje dvije godine u Hrvatskoj se otkrije stotinjak HIV pozitivnih osoba, a ove je godine do sada otkriveno njih 80-ak. Inače, u Hrvatskoj je registrirano ukupno 1.300 HIV pozitivnih od čega je oko 400 osoba oboljelo od AIDS-a, a njih dvjestotinjak je od ove bolesti i umrlo.

- Većina oboljelih virus je dobila nezaštićenim spolnim odnosom, na drugom mjestu je prijenos putem krvi i to najčešće kod intravenoznih ovisnika putem narkomanskog pribora, dok je na trećem mjestu prijenos s HIV pozitivne majke na dijete, navela nam je dr. Valić i napomenula da mladi moraju biti svjesni činjenice da svaki nezaštićeni spolni odnos (i to sve njegove vrste) sa sobom nosi određene rizike.

Navodeći kako su, za sada, najugroženije muške osobe koje stupaju u nezaštićene spolne odnose s drugim muškarcima, navela je kako je iznimno važna edukacija o prevenciji ove, ali i drugih spolnih bolesti.

U Istri umrlo 11 osoba

- Cilj nam je otkriti sve zaražene osobe, kako bi bile svjesne od čega boluju te promijenile obrasce svoga ponašanja da se bolest ne bi širila dalje, navela nam je dr. Valić te napomenula kako u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije s tom svrhom i djeluje anonimni centar za testiranje. Testiranje je, naglašava, besplatno i anonimno, a za njega nije potrebna uputnica. Centar u Nazorovoj 23 radi ponedjeljkom i srijedom od 15 do 17 sati te svake prve subote u mjesecu od 8 do 12 sati.

Kako doznajemo od doktorice Vlaste Skopljak, od 1986. godine, otkako se prati pojavnost HIV-a u Istarskoj županiji, dijagnosticirano je ukupno 66 oboljelih, dok su u ovoj godini, do 30. listopada, utvrđene dvije HIV pozitivne osobe. Kod njih 30 razvio se AIDS, a njih 11 je tijekom godina umrlo, navela je dr. Skopljak i dodala da je uglavnom riječ o muškim osobama dobi između 30 i 40 godina, a glavni put prijenosa u Istarskoj županiji je spolni put i to heteroseksualni odnos, dok je na drugom mjestu prijenosa istospolni seksualni odnos.

- Intencija i želja nam je potaknuti sve osobe, koje misle da su u nekom trenutku života mogle doći u kontakt s ovim virusom, da se što ranije testiraju. Danas postoje dobri antivirusni lijekovi koji smanjuju broj virusa na najmanju moguću mjeru i time odgađaju pojavu bolesti i smrt, zaključila je doktorica Skopljak. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter