U 3 min. Kramarić prekrenuo: Rijeka - Istra 1961 2:1

Opasan i spreman - Dejan Radonjić (M. ANGELINI/arhiva)
Opasan i spreman - Dejan Radonjić (M. ANGELINI/arhiva)

Na uzvratni susret polufinala Kupa Hrvatske koji je na rasporedu iduće srijede u Puli, "zeleno-žuti" ući će s minimalnim zaostatkom nakon što su na Kantridi poraženi s 1:2. U sjajnoj atmosferi pred oko sedam tisuća gledatelja "zeleno-žuti" su ostvarili zaostatak koji ih ostavlja u igri za drugi proboj u finale Kupa. U uzvratu će pred sigurno dobrano ispunjenim "Drosinom" imati prilike dokazati da ova generacija može napraviti nešto veliko.

Odličnih prvih 45 minuta odigrala je pulska momčad došavši u vodstvo već u 8. minuti nakon sjajne brzopotezne akcije Joa i Radonjića koju je potonji pretvorio u gol, a potom je ta prednost uspješno sačuvana do odlaska na odmor.

No, loš pulski ulazak u drugo poluvrijeme iskoristio je efikasni Kramarić koji je u tri minute preokrenuo rezultat i tako okrunio domaće juriše prema golu Lovrića.

Igor Pamić obećao je da će promiješati karte koje mu stoje na raspolaganju za prvi polufinalni susret Kupa i obećanje je u cijelosti ispunio. Na klupi je neočekivano ostao Čagalj, dok su od prve minute na travnjak istrčali Pilipović i Heister. Prvi je proteklog tjedna vrlo malo trenirao jer je iz obiteljskih razloga otišao u Bosnu i Hercegovinu, dok je za drugoga još dan ranije govorio da se nije taktički uklopio u momčad.

Radonjić i Woon su očekivano zaigrali pod "blokadom". Iznenađenje je bio i sustav, jer "zeleno-žuti" su na travnjaku u fazi napada iscrtali neočekivani 3-4-3 raspored, s Joom na desnoj, Heisterom na lijevoj strani i Radonjićem u sredini. Svi su očekivali defenzivnu pulsku momčad, najavio je to i Paminjo, a potom na travnjak poslao momčad koja je tražila gol. I vrlo ga brzo i postigla.

Odmorni Dejan Radonjić koji je preskočio gostovanje na Maksimiru i danas prvi put u karijeri zaigrao kontra Rijeke, već u prvom je kontaktu s loptom pokazao da je iznimno inspiriran i raspoložen. A kad je takav, za veliku je većinu braniča u Prvoj HNL jednostavno nezaustavljiv.

Pokazalo se to i u 8. minuti koju će pulski navijači s guštom pamtiti. Raspoloženi napadački tandem pulskog kluba Radonjić - Jo izludio je riječku obranu, odigrao školsku kontru na koncu koje je Vargić mogao tek spuštene glave po loptu u mrežu. Jo - Radonjić - Jo - Radonjić i 0:1. Šok u gledalištu i radosni skok onih stotinjak Demona na istoku, ali i pulskih navijača na sjeveru i jugu, pomiješanih s domaćim gledateljima.

Rijeka je nakon prvotnog šoka odgovorila očekivano, brojnim ubačajima u pulski kazneni prostor tražeći visokog Krstanovića, no obrana na čelu s Vučkom i Lovrićem otklanjala je sve prijetnje. Čak je u nekoliko navrata i Woon odnio loptu znatno višem riječkom "sidrunu". Najopasnije su stoga po Lovrića bile odbijene lopte koje su Tomečak i Brezovec s 20-ak metara upućivali prema pulskom golu. No, kao što je sjajni Radonjić izluđivao riječku obranu, jednako je tako i Lovrić sigurnim intervencijama do poluvremena razoružao domaćine.

Puljani su nastojali ponovno ugroziti gol Rijeke koristeći nezaustavljivog Radonjića koji se poigravao s domaćim stoperima, ali mu se uspješno priključivao samo Jo. Nedostajao je još jedan pulski igrač koji bi iskoristio kaos koji su Radonjić i Brazilac stvarali u domaćoj obrani, no ni Heister niti Havojić i Batarelo, koji su dolazili iz drugog plana, nisu bili napadački raspoloženi u prvih 45 minuta.

Po povratku na travnjak nakon poluvremena trener domaćih Kek umjesto Sharbinija u igru je uveo Kramarića. Bodreni povicima s tribina Riječani su odmah preselili igru na pulsku polovicu, ali su nastavili s uzaludnim ubačajima pred gol ili dalekometnim pokušajima koji nisu zabrinjavali Lovrića. A onda je uslijedio šou Andreja Kramarića, koji je u tri minute preokrenuo susret. Previše su se "zeleno-žuti" povukli u krilo Lovrića da ne bi došlo do neke pogreške, a Kramarić je sjajan baš u realizaciji takvih poklona.

Prvo je kaznio Puljane nakon akcije koju je neopreznošću otvorio Pilipović, a potom su ga pulski igrači neobjašnjivo ostavili samoga u petercu na ubačaj Brezovca s preko 30 metara. Ostavili su baš najopasnijeg domaćeg napadača i ovaj ih je znalački kaznio.

Bilo je vrijeme za Pamićevu reakciju. Prvo je Čagalj zamijenio Pilipovića, a potom je umornog Radonjića zamijenio Mutombo, ali rezultat se do kraja više nije mijenjao.

Prvi susret polufinala Kupa Hrvatske: Rijeka - Istra 1961 2:1 (0:1). Stadion Kantrida. Gledatelja: 7.000. Sudac: Goran Gabrilo. Pomoćnici: Pepur i Radić (svi Split). Strijelci: 0:1 Radonjić (8'), 1:1 Kramarić (59'), 2:1 Kramarić (61'). Žuti kartoni: Knežević, Moises (Rijeka), Radonjić, Lovrić (Istra 1961).

RIJEKA: Vargić, Tomečak, Knežević, Lešković, Bertoša, Maleš, Brezovec (od 75. Močinić), Moises, Mujanović, Krstanović (od 86. Jugović), Sharbini (od 46. A. Kramarić).

ISTRA 1961: Lovrić, Obšivač, Vučko, Woon (od 89. M. Kramarić), Havojić, Batarelo, Blagojević, Pilipović (od 69. Čagalj), Jo, Radonjić (od 76. Mutombo), Heister. (R. CAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter