U 24 srednje škole 2.156 mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jučer su počeli upisi u srednje škole koji će trajati sve do petka, 17. srpnja. U 24 srednje škole u Istarskoj županiji ima 2.156 mjesta, dok osmi razred završava 1.829 učenika, a toj brojci treba pribrojiti i stotinjak đaka koji su bili neuspješni u prvom razredu, ali i one koji žele promijeniti obrazovni program, napominje Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu Službe za opću upravu u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji.

Prijave su trajale od 26. lipnja do 8. srpnja, učenici su mogli prijaviti tri željena programa, a moći će upisati za koji ostvare odgovarajući broj bodova.

Upisna kvota u pulskoj Općoj gimnaziji je 120 učenika, u Prirodoslovno-matematičkoj 24, a isto toliko i u Matematičkoj, Ravnateljica Branka Antunović-Piton ističe da se prijavilo jako puno učenika, a ove godine osobit je interes za Prirodoslovno-matematičku gimnaziju.

- Prosjek ocjena učenika jako je visok, svi prvi razredi su iznad očekivanja, imaju jako lijepe rezultate. Ukupno je 227 učenika na ljestvici za upis, dok je pravo upisa ostvarilo njih 165. Oni koji se ne upišu vjerojatno će to moći učiniti u nekoj drugoj školi, Tehničkoj, Ekonomskoj ili Medicinskoj, kaže ravnateljica te napominje da ima i ponavljača koji su smanjili upisnu kvotu. Tako u Općoj gimnaziji ima 118 mjesta za one koji se prvi put upisuju jer su dva mjesta rezervirana za moguće ponavljače, a prijavilo se 146 učenika. U Prirodoslovno-matematičku gimnaziju može se upisati 23 od 39 prijavljenih, dok je jedno mjesto namijenjeno ponavljaču.

Na upisnoj ljestvici za Jezičnu gimnaziju su 42 učenika, a prima ih se 24.

Učenici u školu trebaju donijeti upisnicu, a ukoliko su ostvarili dodatne bodove zbog zdravstvenih poteškoća ili obiteljske situacije, i dodatne dokumente. Oni pak koji su ostvarili dodatne bodove na temelju uspjeha u različitim natjecanjima ne trebaju nositi dokumentaciju jer je to već zabilježeno u bazi e-upisa, napominje Antunović-Piton, poželjevši svima uspješan upis.

U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u sedam obrazovnih programa planiraju upisati ukupno 192 učenika. Najviše učenika, njih 48, može se upisati u zanimanje hotelijersko-turistički tehničar, primaju se 42 kuhara te po 24 turističko-hotelijerskih komercijalista, komercijalista, konobara i prodavača. U ovu školu planiraju upisati i šest slastičara. Iako jučer nismo uspjeli doći do ravnateljice, a zanimalo nas je koliko se učenika prijavilo, uvjerili smo se da na upisima nema gužve. Susreli smo tek jednu učenicu s majkom koja se raspitivala zbog čega joj kćer nije primljena u kuhare te gdje još uopće ima mjesta. Zanimalo ju je i može li dobiti još koji bod na računa supruga branitelja. Najviše je interesa, doznali smo, za zanimanje hotelijersko-turističkog tehničara, gdje se, uostalom, i prima najviše đaka, dok je slab interes za prodavače. 

U Ekonomskoj školi u zanimanje ekonomist prima se 48 učenika, a prijavilo ih se 77. Mogu se upisati i 24 poslovna tajnika od 51 prijavljenog učenika. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter