U-21: "Kockasti" potopili Latvijce

Tin Jedvaj skočio je ispred golmana Grigorjevsa i doveo "kockaste" u vodstvo
Tin Jedvaj skočio je ispred golmana Grigorjevsa i doveo "kockaste" u vodstvo

Utakmica kvalifikacija za EP U-21: Hrvatska – Latvija 3:1 (3:0). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 400. Sudac: Jonathan Lardot. Pomoćnici: Huens i Berbiers (svi Belgija). Strijelci: 1:0 Jedvaj (3'), 2:0 Brozović (8' - 11m), 3:0 Perica (33'), 3:1 Rei Igors (81'). Žuti kartoni: Mišić, Jedvaj, Močinić (Hrvatska), Sadcins, Gilnics (Latvija).

HRVATSKA: Delač, Jedvaj, Datković, Šimunović, Gorupec, Radošević, Močinić, Šitum, Brozović, Mišić (od 71. Miloš), Perica (od 86. Čulina).

LATVIJA: Grigorjevs, Plendiskis, Jagodinskis, Joksts  (od 83. Gucs), Gilnics, Barinovs, Ulimbasevs, Kluškins, Sadcins 5 (od 77. Lonscakovs), Savalnieks (od 73. Rei Igors), Cistjakovs.

U šestoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se u lipnju 2015. godine igrati u Češkoj, mlada hrvatska nogometna reprezentacija (U-21) svladala je na Gradskom stadionu "Aldo Drosina" Latviju. Konačnih 3:1 donijelo je "kockastima" petu pobjedu u ovim kvalifikacijama kojom su na vrhu skupine 5, uz vjetar u leđa što su im ga upuhali Ukrajinci gostujućom pobjedom nad Švicarskom, opet stekli pristojnu prednost pred najbližim pratiteljima.

Prva pobjeda Nenada Gračana na klupi mlade reprezentacije izborena je u uvjetima koji su više nalikovali vaterpolskim nego nogometnim. Naime, kiša koja je jučer cijeli dan padala dobrano je natopila ionako loš travnjak na pulskoj "bombonijeri" i tek nakon dodatnih konzultacija odlučeno je da se utakmica ipak odigra, usprkos tome što su se na nekoliko mjesta na terenu stvorili bazeni.

Bila je to scenografija koja je definitivno više odgovarala gostima koji su u Pulu došli samo s jednom željom, da svim silama pokušaju očuvati početni rezultat. U tome im je trebala pomoći činjenica da je lopta više tonula nego se kotrljala po terenu, no to nije previše zasmetalo "kockastima" da u osam uvodnih minuta dvaput zatresu gostujuću mrežu i tako trasiraju put k uvjerljivoj pobjedi.

Latvijce je načeo Tin Jedvaj kojem je ovo, kao i izborniku Gračanu, poslije poraza od Švicaraca bio drugi nastup za U-21 reprezentaciju Hrvatske. Igrala se treća minuta kad je nakon ubačaja s desne strane golman Grigorjevs ostao zakopan u "živom blatu" svog peterca, što je iskoristio branič Rome da glavom s nekoliko metara zatrese mrežu. Latvijski čuvar mreže pet minuta kasnije prometnuo se u pravog tragičara, jer je opet dozvolio da ga iznenade uvjeti na terenu, te je nakon što je lopta zapela u jednoj od lokvi unutar kaznenog prostora neoprezno srušio Brozovića i sudac se nije previše dvoumio. Odmah je pokazao na "bijelu točku" s koje je hrvatski kapetan, suprotno pravilu da igrač na kojem je napravljen ne treba izvoditi kazneni udarac. "poduplao" domaće vodstvo.

Bio je to sedmi gol Brozovića u ovim kvalifikacijama nakon kojeg se Hrvatska odlučila malo povući, pustiti gostima da dođu do daha i onda im iz kontre pokušati još poneku loptu pospremiti u mrežu. Takva se taktika pokazala dobitnom u 33, minuti kad je poslije brze domaće akcije Perica izbio sam pred Grigorjevsa i rutinski ga prebacio za 3:0.

Tim se rezultatom otišlo na odmor, da bi u nastavku kiša prestala, ali splasnuo je i entuzijazam hrvatskih igrača koji su najviše razmišljali kako da utakmicu privedu kraju i što prije se dočepaju tuševa. Shodno tome, 400-tinjak gledatelja okupljenih na "Drosini" više nije vidjelo pogodak domaćina, a najbliže tome da zatresu latvijsku mrežu bili su Brozović (65') i Šitum (69') čiji su udarci s desetak metara završili pored lijeve stative latvijskog gola.

No, zato je pogodak pao na drugoj strani, a strijelac je bio "rezervist" Denis Rei Igors koji je devet minuta prije kraja utakmice iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora prebacio "živi zid" i svladao Delača. Mogao je Mario Šitum u sudačkoj nadoknadi zaključiti hrvatski "poker", ali je s tri metra pucao ravno u Grigorjevsa i tako je ostalo 3:1. (I. CEROVAC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter