U-21: Hrvatska - Švicarska 0:2

Hrvatska - Švicarska (D. MEMEDOVIĆ)
Hrvatska - Švicarska (D. MEMEDOVIĆ)

Utakmica skupine 5 kvalifikacija za EP U-21: Hrvatska - Švicarska 0:2 (0:1). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 3.000. Sudac: Serdar Gözöbüyük - 7. Pomoćnici: Van Dongen i Steegstra (svi Nizozemska). Strijelci 0:1 Frey (19'), 0:2 Jevtić (47'). Žuti kartoni: Bubnjić, Močinić (Hrvatska), Martignoni, Decarli (Švicarska).

HRVATSKA: Zelenika (od 22. Delač), Jedvaj, Datković, Bubnjić, Gorupec, Radošević, Močinić, Mišić, Brozović, Pjaca (od 85. Šitum), Bručić (od 52. Perica).

ŠVICARSKA: Mvogo, Widmer, Lacroix, Decarli, Martignoni (od 81. Bauer), Buff, Jevtić (od 76. Bertone), Frey, Freuler, Khelifi (od 68. Veloso), Ben Khalifa.

Hrvatska nogometna reprezentacija U-21 upisala je prvi poraz u kvalifikacijama za prvenstvo Europe koje će se u lipnju 2015. godine igrati u Češkoj.

Neslavno je tako prošao debi Nenada Gračana na klupi, ali više od samog poraza, koji su sastavni dio sporta, boli način na koji su ga upisali mladi "kockasti".

Naime, ono što je novi izbornik u kratko vrijeme napravio od reprezentacije koja je prije njegovog dolaska pod Nikom Kovačem u kvalifikacijama ostvarila četiri pobjede uz gol razliku 13:0, definitivno nije urodilo plodom.

Izrotirao je Gračan barem petoricu igrača postavivši ih na pozicije koje u svom klubu igraju jedino kad im je polovica suigrača ozlijeđena, usto je pružio priliku nekolicini "stranaca" koji su vjerojatno i zaboravili kad su posljednji put odradili ozbiljnu prvenstvenu utakmicu i kao rezultat toga stigla je zaslužena pobjeda Švicarske.

Treća je to utakmica koju su Švicarci u ovim kvalifikacijama odigrali u gostima i treća pobjeda kojom su istom mjerom uzvratiti Hrvatskoj za poraz prije mjesec dana u Luganu te na taj način poprilično zakomplicirali borbu za prvo mjesto u skupini 5.

Početak utakmice donio je bolju igru švicarske reprezentacije, no prva je zaprijetila Hrvatska. Igrala se sedma minuta kad je s 15-ak metara, iskosa s lijeve strane, pucao Mišić, a Mvogo izbio loptu u korner. Oni koji su mislili da će to biti naznaka bolje igre izabranika Nenada Gračana grdno su se prevarili, jer je to bio jedini udarac u okvir gola koji su u prvih 45 minuta uputili domaći nogometaši.

S druge strane, već dvije minute kasnije Ben Khalifa je iskoristio neopreznost hrvatske obrane i izbio sam pred Zeleniku, no Dinamov čuvar mreže izišao je kao pobjednik iz dvoboja "jedan na jedan".

U 12. minuti opet je Zelenika bio na iskušenju, ali nakon što je "probio" Bubnjića, Widmer je uputio mlak udarac koji je hrvatski golman lakoćom ukrotio. U tim trenucima gol je visio u zraku, što se i potvrdilo u 19. minuti.

Nakon kornera s lijeve strane lopta je dugo šetala po domaćem kaznenom prostoru, sve dok je pored indolentne hrvatske obrane u mrežu neometan nije ugurao Frey. Da nesreća pritom bude još veća, u pokušaju da ispravi propuste svoje zadnje linije ozlijedio se Zelenika i na gol je morao Delač.

Zadovoljni vodstvom, Švicarci su se povukli i prepustili inicijativu Hrvatskoj koja je nešto pokušavala, ali bez konkretne završnice, tako da se jedina uzbudljiva situacija do odmora odvijala pred domaćim golom.

Igrala se 37. minuta kad je Khalifa pobjegao Radoševiću i prisilio Delača da nastavi tamo gdje je njegov prethodnik stao i požrtvovnim bacanjem u noge sačuva svoju mrežu. Tako je Hrvatska sretno i spretno na odmor otišla samo s minimalnim zaostatkom, no to se promijenilo nakon samo 70-ak sekundi igre u nastavku.

Na jednu duboku loptu izišao je Delač, to nije primijetio Gorupec koji ju je želio vratiti svom golmanu, a njihov nesporazum iskoristio je Jevtić da "podupla" gostujuće vodstvo.

Nakon drugog primljenog gola Hrvatska je napokon počela igrati, što im je donekle i omogućila Švicarska koja se potpuno povukla. Počeli su stvarati hrvatski igrači i prilike, no sve što je propustila njegova obrana zaustavio je golman Mvogo.

Švicarski čuvar mreže najprije je zaustavio pokušaj Mišića (50'), zatim Perice (67'), potom Bubnjića (73'), a krunu svoje odlične predstave Mvogo je začinio u 80. minuti kad je zaustavio kazneni udarac koji je uputio Brozović.

Sudac je opravdano pokazao na "kreč" nakon što je lopta koju je uputio Perica u ruku pogodila Decarlija. Hrvatski kapetan se na sve četiri dosadašnje kvalifikacijske utakmice upisao u strijelce, prije mjesec dana s dva je gola "potopio" Švicarce u Luganu, no ovoga puta Mvogo se nije dao i tako je ostalo 0:2. (I. CEROVAC; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter