U 2015. ulagalo se u novu kanalizaciju, groblja, ceste…

I u Fažani je realiziran kapitalni projekt - izgrađeno je novo groblje (Z. STRAHINJA)
I u Fažani je realiziran kapitalni projekt - izgrađeno je novo groblje (Z. STRAHINJA)

Najveća gradilišta u općinama Puljštine otvarana su na području Medulina i Fažane. Dok se u Medulinu prvenstveno ulagalo u kanalizaciju, Fažana je rješavala javne površine.

Kroz Projekt Jadran, vrijedan 59 milijuna kuna bez PDV-a, u Medulinu i Premanturi izgrađeno je 150 priključaka, zatim nova crpna stanica Burle, završena je izgradnja pročistača na Marleri i u Premanturi, rekonstruirana crpna stanica na Kaželi… Time, i prethodnim radovima, veliki je dio medulinske općine, uključujući i glavne turističke subjekte, pokriven kanalizacijskom mrežom što itekako puno znači za osjetljivi i plitki medulinski zaljev.

Glavnina posla je odrađena, ali i to su tek preduvjeti da se mreža fekalne odvodnje po naseljima razvija i dalje. U ovom mega-projektu sudjelovali su, uz 50-postotni zajam Svjetske banke, komunalno poduzeće Albanež, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode.

I u Fažani je realiziran kapitalni projekt - izgrađeno je novo groblje. Službeno je otvoreno u srpnju nakon dvije godine radova tijekom kojih je uloženo 11 milijuna kuna. Novo počivalište uz Galižansku cestu ima mogućnosti i proširenja pa bi Fažanu s pripadajućim joj naseljima trebalo zadovoljiti za narednih stotinu godina.

Završena je i rekonstrukcija djela Ulice Matije Vlačića, na proljeće je odrađena odvodnja za naselje na ulazu u Valbandon iz pravca Pule, a u turističku sezonu ušlo se s dovršenim šetnicama uz more, kojima je sada, povezana obala cijele općine…

Pred kraj godine počela je pak dugo očekivana rekonstrukcija Vodnjanske ceste i izgradnja parkirališta iza starog groblja te komunalno opremanje novo valbandonskog nogometnog igrališta koje uskoro očekuje i svlačionice. Uz prostornoplanske dokumente, kojima se omogućuje brza javna izgradnja, Fažana je ljetos usvojila i program ukupnog razvoja.

Kanalizacija se gradila i u Savičenti - u ožujku je novoizgrađena kolektorska mreža spojena na novi pročistač, što će omogućiti obnovu kuća u zaštićenoj staroj jezgri i njihovo spajanje na adekvatnu infrastrukturu. Na jesen je pak u režiji Istarskih domova zdravlja i Općine Svetvinčenat pokrenuta i adaptacija ambulante, odnosno zdravstvene stanice. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter