U 2015. cijeli Ipsilon u profilu autoceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rujnu ili listopadu 2012. mogla bi poceti izgradnja druge trake Istarskog ipsilona na dionici od Pazina do Matulji, ukljucujuci i izgradnju druge cijevi tunela Ucke. Radovi bi zbog složenosti te dionice, na kojoj je predvideno puno objekata, mogli trajati cak tri godine.

Vrijednost im se procjenjuje na 250 do 300 milijuna eura, uz najavu da ce se i na tim poslovima zapošljavati domaca gradevinska operativa. Rekao je to David Gabelica, generalni direktor Bina-Istre, u srijedu u Pazinu na sjednici Gospodarskog vijeca HGK-Županijske komore Pula, podsjetivši da je ove godine pušteno u promet gotovo 75 kilometara Ipsilona u profilu autoceste.

O Ipsilonu je govorio i Christian Santaleza, predsjednik Uprave tvrtke Bina-Istra upravljanje i održavanje, koji je ocijenio da je Ipsilon sigurna cesta jer je na 7,4 milijuna putovanja bilo samo 114 nezgoda, od cega 87 posto samo s materijalnom štetom. Naglasio je i da se velika pažnja posvecuje zaštiti okoliša pa na Ipsilonu ima 66 uredaja za procišcavanje, a na svim cvorištima je ekološka rasvjeta.

Istarskim zastupnicima iz prošlog saziva Sabora je na prihvacanju informacija i inicijativa te njihovu iznošenju za saborskom govornicom zahvalila Jasna Jaklin Majetic, predsjednica HGK-Županijske komore Pula, koja ocekuje dobru suradnju i sa zastupnicima u novom saborskom sazivu.

Mladen Ferencic je, temeljem informacija iz Fine, dao pregled gospodarskih pokazatelja Pazina od 2008. do 2010. Da je kriza i ovdje prisutna pokazuju podaci o 850 manje zaposlenih lani nego u 2008. i smanjenju ukupnih prihoda. Dobit se konstantno krece oko 45 milijuna kuna, dok su u tri godine gubici smanjeni za dva i pol puta pa su lani iznosili 20 milijuna. Vecih oscilacija nema ni kod investiranja.

Priznanja za izvanredan doprinos u gospodarskom razvoju Istre - zajednicki ih dodjeljuju Komora i Istarska županija - dobili su friški umirovljenici Aleksa Ladavac, Željko Vivoda i Aleksandar Anzur, koji su gotovo cijeli radni vijek proveli rješavajuci problematiku cesta i njihove izgradnje, gdje posebno mjesto zauzima Ipsilon. Igor Maras, predsjednik Društva za ceste Istre, predstavio je biranim rijecima dobitnike s kojima je suradivao te Ladavcu urucio skulpturu "Cestar", ciji je autor Šime Vidulin, potpredsjednik HGK-a, takoder bio u Pazinu.

Agencija Uniline iz Pule dobila je priznanje za 15 godina uspješnog rada. Ukupni prihod od 175 milijuna kuna ostvaren ove godine 25 posto je veci nego lani i imaju 150 zaposlenih, što je 40 više nego lani. Clanica Uprave Elsa Trbulin istaknula je da i u 2012. namjeravaju za 33 posto povecati zaposlenost te se proširiti na daleka tržišta.

Vidulin je svih pozvao da se angažiraju na željeznickom povezivanju Istre s Hrvatskom, da ravnicarska pruga od Zagreba do Rijeke ne bi ondje i završila, vec da se produži do Istre i luke Bršica. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter