U 2014. Općina Bale raspolagat će s 12,7 milijuna kn

Rotonda će se graditi na križanju županijske ceste, ulaza u Bale i priobalje (M. ANGELINI)
Rotonda će se graditi na križanju županijske ceste, ulaza u Bale i priobalje (M. ANGELINI)

Prema odluci Općinskog vijeća, proračun općine Bale iznosit će u idućoj godini 12,7 milijuna kuna. To je za 3,5 milijuna više od rebalansa ovogodišnjeg proračuna, usvojenog na istoj sjednici. Najveći dio tog povećanja odnosi se na kanalizacijski pročistač. Za nabavu pročistača otpadnih voda novije generacije Općina se prijavila za europska sredstva iz programa IPARD. Ako se taj program ostvari, druga je varijanta ugradnja biopročistača, čija je cijena 1,5 milijuna kuna, pa bi se mogao financirati iz redovnih proračunskih sredstva.

Uz prenošenje sredstava za pročistač, u idućoj je godini planirano povećanje prihoda za milijun kuna od prodaje nekretnina. Zbog krize u građenju, umanjene su stavke od komunalnog doprinosa, poreza na promet nekretnina, ali i poreza na potrošnju.

Ipak, i iduće će se godine 6,2 milijuna kuna, gotovo pola proračuna, uložiti u razvojne programe. Najveći dio, 3,9 milijuna, odnosi se na izgradnju kanalizacije i prateće infrastrukture. Uz to izdvojit će se milijun kuna za izgradnju rotonde na opasnom raskrižju ulaza u Bale i ceste za priobalje, koja se siječe sa županijskom cestom  Rovinj - Bale. Drugi milijun kuna uložit će se u modernizaciju javne rasvjete kroz program energetske učinkovitosti.

Radi daljnjih razvojnih programa, planira se izmjena prostornog plana općine, urbanističkih planova Bala, turističke zone San Polo-Colone-Paravia i područja Grote. Najzanimljivija je međutim planirana izrada urbanističkog plana brda Skvačota, koji bi s još nekim projektima donio veliku korist i preobražaj naselja Golaš. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter