U 2013. jeftinija plovila, a skuplja svakodnevica

Jeftinije će biti jahte (S. MILJEVIĆ/arhiva)
Jeftinije će biti jahte (S. MILJEVIĆ/arhiva)

Kada se na najpopularnijim internetskim pretraživačima upiše "što nas čeka u 2013.?", vidi da su najčešće teme o tom pitanju horoskop i mobiteli.

Takvi su odgovori i ako se traži putem hrvatskih i inozemnih inačica pretraživača. Međutim, za Hrvatsku bi 2013. trebala biti povijesna po tome što stupa u konfederativnu zajednicu država - Europsku uniju. To bi se trebalo dogoditi 1. srpnja ako do tada sve države članice ratificiraju ugovor o pridruživanju.

To će značiti ukidanje carina za uvoz i izvoz proizvoda u ostalih 27 zemalja članica. Smanjit će se granična kontrola prema tim zemljama, a za nekoliko godina i potpuno ukinuti kontrole za putnike u cestovnom prometu.

Po novčanike hrvatskih građana to će značiti mogućnost kupnje u trgovinama zapadnih susjeda bez plaćanja carine na uvezenu robu, i to bez obzira na njezinu vrijednost.

No, s druge strane, nestat će pogodnost povrata dijela poreza na dodanu vrijednost, što su mnogi do sada koristili da si umanje račune.

No, prije tog 1. srpnja, dakle već od 1. siječnja 2013., čekaju nas mnoge druge novosti. Kućni budžeti će biti opterećeni povećanjem PDV-a s nula na pet posto za mnoge proizvode: kruh, mlijeko, knjige, kinoulaznice, lijekove, implantate i ortopedska pomagala. Uvođenje PDV-a za te proizvode opravdava se usklađivanjem s direktivom EU-a u kojoj je propisano da je pet posto najniža stopa PDV-a koju dopušta EU.

Iako sada trgovci ne najavljuju poskupljenje tih proizvoda, moguće je očekivati da će se "tihi" rast cijena dogoditi tijekom iduće godine.

Poskupjet će cestarina na Istarskom ipsilonu za četiri posto. Odnosno, nove cijene će se povećati zbog rasta inflacije. Izuzetak su kratke relacije na kojima se do sada plaćalo manje od pet kuna. U tom slučaju cijena ostaje nepromijenjena.

S jedne pak strane PDV raste, s druge se smanjuje. S 25 na 10 posto za usluge u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti. Točnije, za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima.

S 25 na svega pet posto smanjuje se PDV za kupnju plovila za sport i razonodu.

Za sada se ne zna utjecaj toga na cijene plovila, a mnogi ugostitelji su najavili da to smanjenje PDV-a neće utjecati na njihove maloprodajne cijene s obzirom na to da su im se povećali drugi troškovi.

U poslovanje ugostitelja i trgovaca uvodi se fiskalizacija koja će ukinuti sivu ekonomiju, odnosno prodaju robe i usluga bez izdavanja računa jer će svi uređaji za izdavanje računa biti u stalnoj internetskoj vezi sa serverom Porezne uprave.

Za obrtnike i male poduzetnike prvi dan 2013. znači mogućnost izlaska iz sustava PDV-a ako im godišnji promet nije veći od 230 tisuća kuna. Odnosno, prag za takozvane male poduzetnike je podignut s ranijih 85.000 na 230.000 kuna.

To znači da se poduzetnici ne moraju registrirati kao obveznici PDV-a pa ne moraju ni obračunavati PDV na svoje isporuke, ako im je godišnja vrijednost isporuka dobara i obavljenih usluga (nakon odbitka onih isporuka koje su oslobođenje od oporezivanja) nije bila viša od tog iznosa.

Cenzus od 85 tisuća kuna je mnoge male poduzetnike prisilio da uđu u sustav PDV-a čime su njihove usluge postale 25 posto skuplje.

Od 1. siječnja 2013. bit će uvedena mogućnost umanjenja osnovice poreza na dobit za reinvestiranu dobit. To ne vrijedi za dobit ostvarenu iz bankarskog, odnosno financijskog nebankarskog sektora.

Novost se primjenjuje pri podnošenju prijava poreza na dobit za 2012. godinu. Da bi se ova olakšica ostvarila, propisana je obveza izvješćivanja Porezne uprave o obavljenom povećanju temeljnog kapitala iz ostvarene dobiti za koju je smanjena osnovica poreza na dobit. Rok je šest mjeseci nakon isteka roka za podnošenje prijave poreza na dobit.

Od 2013. godine tromjesečno obračunsko razdoblje bit će primjenjivo za one porezne obveznike čija je vrijednost isporučenih dobara i obavljenih usluga u 2012. godini bila manja od 800.000 kuna, a ranije je ova granica bila postavljena na 300.000 kuna. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter