U 2012. s proracunom od 395 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S 22 glasa za i pet suzdržanih vijecnici su u ponedjeljak navecer, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine u ovoj godini, donijeli županijski proracun za 2012. od 395 milijuna kuna.

Nešto više od sedam milijuna kuna planirano je za prioritete u Planu za zdravlje Istarske županije. Program javnih potreba u kulturi bit ce iduce godine težak 4,55 milijuna kuna, u sportu 2,7 milijuna i u tehnickoj kulturi 360 tisuca kuna. Za socio-zdravstvenu zaštitu i unapredenje kvalitete života starijih osoba planirano je utrošiti 2,53 milijuna, a za prevenciju i lijecenje ovisnosti i poremecaja u ponašanju djece i mladih 1,17 milijuna kuna.

Vijecnik Zdenko Pliško zadovoljan je što se znacajna sredstva izdvajaju za brigu o starijim osobama, što se vodi racuna i o oboljelima od Alzheimerove bolesti u centrima za pojacanu skrb u domovima za starije osobe u Puli i Novigradu te što ce se financirati projektna dokumentacija za izgradnju domova u Labinu i Rovinju. - Žalim što se nije našlo novca za zbrinjavanje beskucnika, zakljucio je Pliško.

Vijecnici uglavnom nisu bili raspoloženi za raspravu pa je tako bilo i nakon uvodnih rijeci zamjenika župana Vedrana Grubišica i prezentacije financiranja izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun i nacina postupanja s otpadom. Grubišic je istaknuo da je kompletno MBO postrojenje u podtlaku tako da nema širenja neugodnih mirisa. Lokacijska dozvola za izgradnju Kaštijuna, kao prvog takvog centra u Hrvatskoj, dobivena je u travnju lani. Gradnja ce biti u fazama, a ukupna cijena projekta je 75,4 milijuna eura (od infrastrukture do izgradnje centra, MBO postrojenja i pretovarnih stanica do proširenja i izgradnje energane), a bit ce otvoreno 60-ak novih radnih mjesta. S 22 glasa za i dva suzdržana dana je suglasnosti na ugovor o zajednickom financiranju projekta Kaštijun koji su 30. svibnja sklopili Ministarstvo zaštite okoliša, Fond za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, Istarska županija i tvrtka Kaštijun od 39,26 milijuna eura. Suglasnost je dana i na ugovor o zajmu 13,82 milijuna eura koji ce Županija sklopiti s Ministarstvom financija s tim da ce 9,7 milijuna vratiti tvrtka Kaštijun od naknade za obradu otpada, a za cetiri milijuna eura povrat ce osigurati Županija, koja ce sklopiti sporazum s opcinama i gradovima. Grubišic ocekuje da ce se do kraja godine uspjeti dobiti barem oko dva milijuna eura.



Niz pitanja o održavanju i asfaltiranju cesta na svom podrucju imali su vijecnici za ravnatelja ŽUC-a Robija Zgrablica. Jednoglasno su usvojeni drugi rebalans financijskog plana i održavanja županijskih i lokalnih cesta kojim se sredstva smanjuju za 4,1 milijun kuna, a koji prvenstveno iznosi 85,71 milijun, te plan za 2012. od 74,94 milijuna kuna. Zgrablic veli da u Županiji ima 69 kilometara cesta bez asfalta, napravljen je plan asfaltiranja, ali sa sredstvima koje ŽUC ima nije moguce asfaltirati sve ceste.

I dožupan Vedran Grubišic (župan Ivan Jakovcic je zbog obveza otišao ranije sa skupštine, op.a.) podržao je inicijativu Tedija Chiavalona (IDS) da ŽUC pripremi kompletne podatke o javnim natjecajima i da ih svima podijeli, "a posebno kolegama iz Ladonje". Spomenuo je konferencije za novinare Ladonje i njihove podatke te smatra da ce se tako "skinuti ljaga sa ŽUC-a, IDS-a, SDP-a i HNS-a".

Zbog uskladivanja sa zakonima o vodama i financiranju vodnog gospodarstva Županija je svojih 23 posto poslovnih udjela u temeljnom kapitalu Istarskog vodozaštitnog sustava - IVS Buzet, prenijela na opcine i gradove, što su vijecnici jednoglasno podržali. Na Pulu, Medulin, Funtanu i Tar-Vabrigu, koji nisu bili clanovi IVS-a, prenosi se 15 posto udjela uz placanje naknade, dok se ostalih osam posto bez naknade prenosi na 41 opcinu i gradove u Istarskoj županiji. Dopunjena je odluka o uvodenju naknade za razvoj kojom se ona placa do završetka izgradnje vodnih gradevina prvog i drugog stupnja prioriteta iz Programa sustava javne odvodnje i procišcavanja otpadnih voda malih naselja u Istarskoj županiji.

Jednoglasno su i bez rasprave usvojeni planovi civilne zaštite te zaštite i spašavanja. (S. BENIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter