U 2011. rasli prihodi samo od pušenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša ministrica financija Martina Dalic u prošloj je godini, uz manja odstupanja, "odradila" državni proracun prema planu, kojeg doduše nije izradila ona nego njezin prethodnik Ivan Šuker, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva financija o proracunskim prihodima i rashodima u 2011.

Proracunska potrošnja bila je 122,4 milijarde kuna ili nekoliko desetaka milijuna kuna veca od plana, dok je u proracun, kako je i planirano prikupljeno nešto više od 107 milijuna kuna.

Porezni prihodi bili su 61,4 milijarde kuna i plan je prebacen za 500 milijuna kuna, no zato su zakazali prihodi od doprinosa i to za više od 700 milijuna kuna. Koliko je hrvatsko gospodarstvo potonulo u krizi najbolje govori cinjenica da je u odnosu na 2008. godinu porezni prihod pao za osam milijardi kuna, dok su socijalni doprinosi manji za 2,1 milijardi kuna.

Samo na porezima i doprinosima državna je blagajna izgubila više od deset milijardi kuna, ali je od 2008. do 2011. godine potrošnja povecana za gotovo cetiri milijarde kuna, od cega pola otpada na rashode za zaposlene.

Državu su njezini službenici, lijecnici, medicinske sestre, ucitelji, policajci i vojnici u prošloj godini koštali 32 milijarde kuna, oko 700 milijuna kuna više nego u 2010. godini ili gotovo dvije milijarde kuna više nego 2008. godine.

Istovremeno su prihodi od poreza na dohodak i doprinosi na place padali, što govori da je osim smanjenja broja zaposlenih i dobar dio onih koji su uspjeli sacuvati placu do toga došao pristajuci na njezino smanjenje.

Troškovi kamata u prošloj godini bili su oko 7,5 milijardi kuna, gotovo milijardu kuna veci nego 2010. Kako je rastao proracunski manjak i kamate na zaduženje tako su se povecavali i troškovi kamata, pa su od 2008. do 2011. narasli za 2,5 milijarde kuna, odnosno za 50 posto.

Osim pada prihoda od PDV-koji su, unatoc povecanju stope sa 22 na 23 posto, pali u tri godine za više od deset posto, o promjeni navike kod potrošaca govori i dvostruko manje prihoda od poreza na automobile, pad trošarina na naftne derivate, na pivo i alkoholne proizvode.

Porasli su jedino prihodi od trošarina na duhanske proizvode koji su veci za oko pet posto u odnosu na prošlu godinu i deset posto u odnosu na 2008. godinu. Dobrim dijelom rast tih prihoda se temelji na povecanju trošarina na odredene cigarete. (J. MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter