U 2011. centri za okoliš i palijativnu skrb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U 2011. ce biti osnovana županijska Agencija za zaštitu okoliša i Centar za palijativnu skrb, proizlazi to iz amandmana koje su na prijedlog proracuna za iducu godinu dali istarski županijski vijecnici, a župan ih je usvojio, dok je donošenje proracuna na dnevnom redu Županijske skupštine 13. prosinca.

Od 16 amandmana, pet je usvojeno u cijelosti, a šest djelomicno; dok je pet odbijeno zbog nedostatka novca. Amandman, kojim se za 52 tisuce na pola milijuna povecava tekuca donacija za promidžbu u turizmu - a cijeli je iznos udio Županije za promidžbu organizacije zracnog prijevoza u pred i posezoni, što se provodi sa županijskim TZ-om i HTZ-om - dao je župan Jakovcic.

Za osnivanje Agencije za zaštitu okoliša iznova se založio Josip Anton Rupnik iz Zelene stranke - Zelene alternative, koji cini dio vladajuce koalicije u Županijskoj skupštini, a tražio je da se osigura 280 tisuca, što je župan srezao na sto tisuca kuna. U prvom citanju proracuna za 2011. nije bilo planirano niti lipe za osnivanje te agencije. Vidjet ce se i hoce li se u toj novoj agenciji naci posao i za Rupnika, o cemu se javno pricalo kao o nagradi za pristupanje koaliciji sa SDP-om, s kojim su imali zajednicku županijsku listu.

Osnivanje Centra za palijativnu skrb rezultat je djelomicnog uvažavanja amandmana više vijecnika - Nevije Poropat (IDS-HNS), Lucije Debeljuh (SDP-Zeleni), Eveline Biasol Brkljacic (HSU-HSLS) i onih iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina.

Iako su župan i neki pozicijski vijecnici na Skupštini u studenom sasuli drvlje i kamenje na Cuccurinov prijedlog o financiranju mobilnog lijecnickog tima za palijativnu skrb o oboljelima od raka, sada se i o tome vodilo racuna. Za Centar je planirano 800 tisuca kuna, cime ce se institucionalizirati i povezati neki od oblika rada koji vec postoje te postati dostupniji i drugim korisnicima.

Prošao je prijedlog Serda Riga (IDS-HNS) i nezavisnog Cuccurina da se s 900 tisuca na 1,1 milijun povecaju kapitalne pomoci opcinama i gradovima; prijedlog Biasol-Brkljacic, kojim se s 200 tisuca kuna iznos za studentske nagrade i potpore penje na 2,3 milijuna, i Ivice Mikulcica (HSU-HSLS) o 15 tisuca kuna za razvoj zdravstvenog turizma.


Podijeli: Facebook Twiter