U 14 dana 480 osoba oboljelo od gripe

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Gripa se polako, ali sigurno širi u populaciji. Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Istarske županije do danas u Istri su ukupno oboljele 602 osobe. No, kako upozorava epidemiologinja dr. Branka Sep Ševerdija, ipak je daleko veći broj oboljelih od gripe u populaciji nego što ih je prijavljeno, a potpuniju informaciju imat će u petak, jer većina prijava pristiže četvrtkom.

- Prvi slučaj u Istri zabilježen je 11. siječnja i od tada je oboljelo više od 600 osoba. Valja reći da se veći broj oboljelih zapravo tek očekuje, a to je vidljivo i po podacima.

Naime lani u siječnju bilo je 16 oboljelih, a ove godine 120, u veljači 2012. imali smo 1.080 prijavljenih, a sada u svega dva tjedna 480, što znači da će do kraja mjeseca, u iduća dva tjedna broj oboljelih u veljači premašiti tisuću, kaže dr. Sep Ševerdija i pojašnjava da u populaciji cirkuliraju tri tipa gripe: tip B koji uzrokuje najblaže zdravstvene smetnje, ali se pojavljuje u svega 10 posto oboljelih, virus tipa A i podtipa H3N2 koji se pojavljuje u 45 posto, koliko je zastupljen i treći tip gripe A podtipa H1N1 nazvan i pandemijskom gripom koja je prisutna i diljem Europe.

Upravo su sva tri virusa obuhvaćena i cjepivom tako da je ono pogođeno za ovu sezonu, a svi koji su se cijepili imaju valjanu imunizaciju.

Dakle, od ukupnog broja oboljelih, najviše je u Labinu čak 261, pa u Puli 109, Poreču 105, Umagu 47, Pazinu 33, Buzetu 24 i Rovinju 23. S obzirom na dob oboljelih, najviše ih je u radno aktivnoj populaciji od 30 do 64 godine gdje ih je samo u veljači evidentirano 173. U stopu ih slijede mladi u dobi od 20 do 29 godina, dok je najmanje oboljelih u dobi iznad 65 godina jer je to ujedno i najprocijepljenija populacija.

- Za sve i dalje vrijede osnovne mjere za sprječavanje širenja gripe, a to je boravak na svježem zraku i povećana fizička aktivnost, često pranje ruku te izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama jer je taj socijalni kontakt zapravo najčešći put prijenosa. Kaže se da jedna oboljela osoba kihanjem može zaraziti deset osoba koja se nalaze s njom u prostoriji što zorno govori u prilog tome da se skrati boravak u zatvorenim kolektivima, ističe na kraju dr. Sep Ševerdija. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter