U 10 godina ukupni radni staž produljen za 2 godine

Lani je žena na tržištu rada prosječno ostajala 32,8 godina (Neven LAZAREVIĆ)
Lani je žena na tržištu rada prosječno ostajala 32,8 godina (Neven LAZAREVIĆ)

Očekivano trajanje radnog vijeka u Europskoj uniji povećalo se za gotovo dvije godine tijekom desetljeća. Prema podacima Eurostata, lani je očekivano trajanje radnog vijeka iznosilo prosječno 35,4 godina, što je u odnosu na 2005. godinu porast od 1,9 godina. U Hrvatskoj se tijekom desetljeća, prema tim podacima, ostanak na tržištu rada produljio za 1,2 godine pa se tržište rada lani napuštalo s 32,6 godina staža. I kod nas, kao i na razini EU-a, godine aktivnosti žena rasle su brže.

Tako je lani žena na tržištu rada prosječno ostajala 32,8 godina, u usporedbi s 30,2 godine na početku promatranog razdoblja. Odnosno, njen je radni vijek porastao za 2,6 godina, dok je kod muškaraca taj porast iznosio 1,2 godine (37,9 godina lani u odnosu na 26,7 godina 2005.).

U Hrvatskoj je broj godina u svijetu rada za žene kroz desetljeće porastao za 1,9 godina, pa su lani u prosjeku u mirovinu odlazile s 30,7 godina staža. Očekivani ostanak muškaraca na tržištu rada, pak, povećao se za osam mjeseci, pa su oni lani u mirovinu u Hrvatskoj, kako navodi Eurostat, odlazili nakon što su na tržištu rada proveli prosječno 34,5 godina.

Među zemljama članicama EU-a, najduže rade Šveđani. Očekivani radni vijek za njih lani je iznosio 41,2 godinu. S druge strane, u Italiji se najkraće radi te se lani prosječno u mirovinu odlazilo nakon 30,7 godina rada. U Nizozemskoj je očekivani radni vijek 39,9 godina; Danskoj 39,2; Velikoj Britaniji 38,6, a Njemačkoj 38 godina.

Hrvatska, Belgija, Mađarska i Poljska su na razini prosječne 32,6 godina rada, a nešto manje se su svijetu rada provede u Bugarskoj (32,1) i Italiji. (G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter