TZ Vrsara: Lani devet posto više noćenja

U planu je dodatno uređenje bike-staze u Kontiji (G. PRODAN)
U planu je dodatno uređenje bike-staze u Kontiji (G. PRODAN)

Oko 1,37 milijuna noćenja zabilježeno je do kraja rujna na području Turističke zajednice Vrsara, što je devet posto više nego preklani u istom periodu. Evidentirano je gotovo 169 tisuća dolazaka gostiju, što je osam posto više nego preklani, izneseno je na nedavnoj skupštini TZ-a Vrsara. Što se nautičara tiče, oni su u protekloj godini ostvarili oko 27 tisuća noćenja.

Direktorica TZ-a Natalija Vugrinec u izvješću je istaknula da su u 2012. godini zabilježili povećanje broja noćenja s četiri njihova vodeća emitivna tržišta.

Nijemci su ostvarili 508 tisuća noćenja (devet posto više), Slovenci 204 tisuće (13 posto više), Austrijanci 173 (pet posto više) i Nizozemci 137 tisuća (16 posto više).

Što se tiče ostvarenja noćenja po objektima, i u prošloj sezoni najveće povećanje bilježe kampovi - Valkanela 18, Orsera 11 i Porto Sole 10 posto više.

Povećanje od čak 44 posto noćenja zabilježio je prije dvije godine otvoren mali obiteljski hotel Vista u starom gradu. Zadovoljavajuće rezultate imali su i privatni iznajmljivači, kod kojih je ostvareno 16 posto više noćenja, dok agencije, obrti i poduzeća bilježe porast prometa od tri posto.

Višak noćenja odrazio se i na proračun TZ-a za 2012. godinu te je on rebalansom povećan za osam posto i iznosi oko 5,33 milijuna juna. TZ je od boravišne pristojbe do sredine listopada prihodovao 4,18 milijuna kuna, a do kraja prosinca planiraju ostvarenje od još 600 tisuća kuna.

Financijski plan za tekuću godinu iznosi 5,58 milijuna kuna prihoda. Očekuju da će od boravišne pristojbe u idućoj godini prihodovati 4,8 milijuna kuna te 300 tisuća kuna od turističke članarine.

U ovoj godini šezdesetak tisuća kuna planirano je za uređenje šume Kontija, odnosno pješačke i biciklističke staze koja vodi uz Limski kanal i koju sve više koriste turisti i građani. U planu je obnavljanje oznaka na stazi u skladu sa signalizacijom već uvedenom na drugim bike-stazama u Istri, označavanje i izrada novih pješačkih staza u suradnji s Hrvatskim šumama i lovačkim društvom te stvaranje trim-staze, odnosno postavljanje drvenih sprava za vježbanje uz stazu.

Povećani su iznosi za online komunikaciju, internetsko oglašavanje te izradu aplikacije za mobilne telefone. U ovoj godini planirano je otvaranje banke fotografija, izrada promotivnog filma te tiskanje monografije Vrsara u suradnji s Općinom, temeljene na znanstvenim i povijesnim dokumentima, projekta započetog lani vrijednog 300 tisuća kuna koji Općina i TZ financiraju kroz tri proračunske godine u jednakom iznosu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter