TZ: Spectacula Antiqua polučila odlične rezultate

Pulska gladijatorska škola oduševljava goste (M. ANGELINI)
Pulska gladijatorska škola oduševljava goste (M. ANGELINI)

O ostvarenjima u prošloj godini te planovima, aktivnostima i radu pulske Turističke zajednice razgovarali smo s direktoricom Sanjom Cinkopan - Korotaj.

U suradnji Turističke zajednice, Javne ustanove Pula sport i Arheološkog muzeja Istre pokrenuta je udruga Spectacula gladiatoria koja se bavi treniranjem i "stvaranjem" gladijatora. Oni su osmislili atraktivan zabavni program Spectacula Antiqua.

- Riječ je o najznačajnijem projektu u prošloj godini, budući da je polučio odlične rezultate. Naime, cilj nam je bio stvoriti vlastiti program koji će se odvijati u Areni tijekom cijele sezone i u tome smo zaista uspjeli.

Nakon premijerne izvedbe 20. lipnja, tijekom ljeta je ovaj program u drevnoj rimskoj Areni izveden deset puta. Čak tri puta morali smo zaustavljati prodaju karata, budući da program odjednom može pogledati 2.500 posjetitelja.

Tako je u gladijatorskim borbama i prezentacijama rimskih obrta uz zabavno scenski program, sve na engleskom jeziku, tijekom ljeta uživalo više od 20 tisuća ljudi, od kojih 90 posto turista, istaknula je Cinkopan - Korotaj.

Kao drugi bitan projekt započet u prošloj godini je Pula+ Card. Radi se o skupnoj ulaznici kojom se po cijeni od 120 kuna za odrasle, odnosno 70 kuna za djecu i studente, mogu posjetiti Arena, Augustov hram, Podzemni tuneli Zero Strasse, Povijesni i pomorski muzej Istre, Muzejsko galerijski prostor Sveta srca, Muzej suvremene umjetnosti i Aquarium Pula. Kupnjom ove ulaznice štedi se 40 posto u odnosu na cijenu pojedinačnih karata.

- Obilježili smo, zajednički s Gradom Pulom i Herculaneom 150. godišnjicu Mornaričkog parka te tim povodom pokrenuli akciju njegova uređenja, navodi Cinkopan - Korotaj nadovezujući se nadalje na projekt oživljavanja uspona prema Kaštelu pa je tako prvo uređen De Villeov uspon, koji vodi do multikulturnog objekta Sveta srca, gdje su se dvaput tjedno održavali koncerti mladih pulskih glazbenika i DJ-eva.

Od ožujka do svibnja, održana je prezentacija Pule recepcionarima i agencijskim djelatnicima Istre, a kako bi se svim korisnicima mobitela olakšalo praćenje informacija na webu, izrađena je mobilna web stranica.

Ove godine, preciznije 3. svibnja, u sklopu dvodnevnog Festivala visualia zaživjet će najveći ovogodišnji projekt Turističke zajednice Svjetleći divovi u kojem će se osvijetliti sedam velikih uljanikovih dizalica. Projekt je kreirao svjetski ekspert za rasvjetu Puljanin Dean Skira, a dizalice će se osvijetlit RGB led reflektorima koji mijenjaju boju što će kreirati specijalne efekte za posebne događaje.

Novost u ovoj godini je i realizacija dviju novih tura tijekom sezone, koju ćemo provesti u suradnji s Društvom vodiča Pula. Bit će to Gastro tura, u sklopu koje će turisti razgledavati grad sa zaustavljanjem u četiri ugostiteljska objekta gdje će degustirati hranu i vino.

U drugoj turi, radno nazvanoj "Pula - grad gladijatora, pakla i valcera", vodit će se turiste od Arene gdje će saznati sve o gladijatorima, do Katedrale i Danteovog trga, pa završno u Dom branitelja gdje će se uz čašu šampanjca zaplesati valcer, baš kako je to bilo u doba Austro-ugarske. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter