TZ Labina: Privatni smještaj obilježio sezonu 2013.

(V. BUGARIN)
(V. BUGARIN)

Porast smještajnih kapaciteta za 6,7 posto i noćenja za jedan posto u odnosu na 2012. godinu te višak prihoda nad rashodima od 200 tisuća kuna tri su najvažnija rezultata koja je Turistička zajednica grada Labina ostvarila u 2013. godini, proizlazi iz Izvještaja o ostvarenju i izvršenju Programa rada i Financijskog plana koji je Skupština TZ-a prihvatila na današnjem zasjedanju.

Smještajni kapaciteti narasli su s 11.843 na 12.638 zahvaljujući rastu kapaciteta privatnog smještaja. U ovom sektoru ponude smještaja zabilježen je i najveći porast noćenja i to u općini Sv. Nedelja te u gradu, a rabački privatni smještaj ostao je na razini prethodne godine. Hoteli su ostvarili jedan posto, a pansioni u Labinu dva posto porasta noćenja. Podbacili su mali hoteli i pansioni u Rapcu koju su ostvarili 12 posto manje noćenja i Autokamp Maslinica, koji ih je ostvario četiri posto manje.

Višku prihoda najviše je pridonijela turistička članarina, koja je naplaćena 56 posto više u odnosu na 2012. godinu. Razlog tome je akcija Porezne uprave s ciljem da naplati članarinu od privatnih iznajmljivača za 2012. godinu jer su iznajmljivači odazivajući se na nju mahom plaćali i za 2013. godinu, premda je rok za tu obvezu bio 28. veljače ove godine.

U strukturi ostvarenih noćenja tradicionalno najveći udio od 38,17 posto  imaju gosti iz Njemačke. Slijede Austrijanci s udjelom od 11,6 posto, pa Česi i Talijani sa sedam posto i Slovenci s 5,8 posto, a među tržištima s manjim udjelima najveći udio ima nizozemsko. Članovi Skupštine Edi Černjul i Roberta Farguna izabrani su za predstavnike TZ-a u Skupštini TZ IŽ. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter