TZ i vodici nemaju sluha za autohtone suvenire?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štandovi kod pulske katedrale, na trgu sv. Tome, vec trecu godinu zaredom tijekom sezone turistima nude autohtone, rucno izradene suvenire, koji unose dašak originalnosti u inace ucmalu pulsku turisticku ponudu. Rijec je o projektu pod nazivom "Tradicija naših ruku" koji je osmišljen da bi se na kvalitetan nacin prezentirala tradicija, kultura i obicaji našega kraja.

Kako doznajemo od Lele Blekic, ravnateljice udruge Razvoj, koja je i osmislila projekt, izlagaci su iskljucivo clanovi ove udruge koji izlažu i prodaju proizvode po izboru voditeljice projekta.

Svaki od deset štandova ima drugaciju ponudu; od mirisnih i ukusnih eko-proizvoda do rucno radenih uporabnih i ukrasnih predmeta proizvedenih razlicitim tehnikama i u razlicitim materijalima. Svi su izlagaci odjeveni u modernizirane narodne nošnje, a od ove godine dva puta tjedno odijevaju se u mornarskom štihu.



- Dva do tri puta tjedno na Trgu sv. Tome promoviraju se tradicionalni zanati: rad s glinom, tkanje, oslikavanje svile, rad s kamenom ili sviraci u narodnim nošnjama sviraju na tradicionalnim instrumentima, a dva puta tjedno održavaju se degustacije tipicnih delicija našeg kraja.

Sve je to za turiste i gradane besplatno, pojašnjava Blekic te dodaje da je upravo zbog toga revoltirana što se vec godinama ovaj projekt, koji preuzimaju i drugi gradovi duž obale, ne može dobiti promociju pulske Turisticke zajednice.

Sluha, veli, nemaju ni turisticki vodici s kojima se pokušalo dogovoriti da grupama turista daju desetak minuta pauze kako bi mogli razgledati štandove i nešto kupiti, no do suradnje nije nikada došlo.

Za komentar smo jucer upitali Sanju Cinkopan Korotaj, direktoricu pulske Turisticke zajednice. Rekla je da je iznenadena istupom gospode Blekic jer njezinu manifestaciju TZ promovira kao i ostale.

- Manifestaciju udruge Razvoj uvrstili smo u propagandni materijal za ljetna dogadanja, a na našim internetskim stranicama takoder je navedena i to, kako je Blekic inzistirala, na pocetku svakoga mjeseca od lipnja do rujna, koliko se manifestacija i održava, rekla nam je jucer Cinkopan Korotaj. Dodala je da su udruzi Razvoj sufinancirali i odlazak na sajam u München, a sufinanciraju svake godine i sajmove Hand made. (Borka PETROVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter