Tvrtka Žminj nije vracala PDV

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dug u tvrtki Žminj sada iznosi oko osam milijuna kuna, a odnosi se uglavnom na radove izvedene u industrijskim zonama sjever i jug, izvijestila je revizorica Ljiljana Bencic Markulin vijecnike na posljednjem opcinskom vijecu.

Zbog dugova u trgovackom društvu Žminj, koje je prije nekoliko godina osnovala opcina, novi nacelnik Aldo Bancic angažirao je nezavisnu revizijsku tvrtku iz Rijeke. Pregledom dokumenata Bencic Markulin je ustvrdila da su problemi poceli koncem 2008. godine kada se kroz proracun nisu osigurala sredstva za obavljene radove te je iskazan manji gubitak od realnog, što je ucinjeno i 2009. godine.

- Ono što je revizijom dokazano kao nezakonito, a nije samo pojava u Opcini Žminj, jest da si je tvrtka Žminj priznavala, odnosno zadržavala ostvaren PDV. Zakonski je on trebao biti vracen državi jer je tvrtka Žminj obavljala i djelatnosti koje nisu u njezinoj nadležnosti, rekla je Bencic Markulin.

Naglasila je da bi se dio tog PDV-a, utrošenog naknadno za kanalizacijske cijevi, instalacije i slicno, mogao priznati. Kazala je takoder da su obaveze prema dobavljacima i izvodacima radova realno manje, ali su se tu nagomilale kamate zbog kratkorocnih kredita podignutih za podmirenje dugova i ovrha.

Vijecnik Daniel Erman, koji je u Opcini u prošlom mandatu bio zadužen za financije, zakljucio je da revizija nije mogla biti ucinjena kvalitetno jer njih nitko nije kontaktirao, odnosno da revizorki nije bila dostupna kompletna dokumentacija.

Erman nije negirao da dug postoji i da ga treba platiti, ali kaže da su se zadužili i upustili u gradnju jer su mislili da ce se teren u industrijskoj zoni prodati, odnosno da ce od Ministarstva dobiti dva milijuna kuna. Bencic Markulin je kazala da od Ministarstva nisu mogli dobiti obecana sredstva jer za zonu i dan-danas ne postoji gradevinska dozvola. (M. MEDIC)

OVO JE SKRACENA VERZIJA TEKSTA. OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter