Tvrtka Zelenika kupila spornu okucnicu na Stoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula je na javnoj licitaciji prodao tek deset od 20 ponudenih gradevinskih parcela. No, vjerojatno je najzanimljivija cinjenica da je medu prodanima i sporna parcela na podrucju MO Stoja o kojoj su jucer javno progovorili i žitelji Zelenike.

Kako su rekli, radi se o okucnici od 214 kvadrata koja je u stvarnosti vec izgradeni zid s pomocnim prostorijama u sklopu velebne kuce koja je iz jednokatnice narasla na 450 kvadrata stambenog prostora i tri garaže na svega nekoliko metara od mora, i to bez valjanih dozvola.

Navodno im je ova okucnica i potrebna da bi legalizirali tu bespravnu gradnju. Istovremeno, žitelji su ukazali na to da je vlasnik - koji se u meduvremenu triput promijenio, jer je Nizozemac kucu prodao Nijemcu, a ovaj u konacnici Rusu - svojom dogradnjom zaklonio ostalima pogled na more, ali i uzurpirao nogostup, i to u dvije ulice jer se kuca nalazi na uglu.

Iako to nije izoliran slucaj, ne samo u tom naselju jer slicnih slucajeva ima i u ostalim dijelovima grada, žitelji su zatražili od gradonacelnika da tu parcelu ipak povuce s natjecaja i tako onemoguci legalizaciju bespravne gradnje, dok se u naselju ne izgrade nogostupi i primjereno urede, a vlasnike, koji su se bespravno proširili, natjera da se vrate u svoje gabarite.

Medutim, kako su i strahovali, gradonacelnik nije udovoljio njihovoj zamolbi i tih 214 kvadrata prodano je bez problema po pocetnoj cijeni od 64,2 tisuce eura. Kupac je društvo Zelenika d.o.o. iz Pule registrirano na istoj adresi gdje je i parcela, Valdefora 4, a ponudu su u ime tog društva predali odvjetnik Davor Štorga i pulska agencija za promet nekretninama Genting d.o.o. iz Pule.

Na upit nadležnom procelniku Damiru Prhatu zašto se parcela našla na natjecaju, odgovorio nam je da je veliki broj objekata u tom naselju uzurpirao dio gradskog vlasništva. Medutim, kaže, Grad nastoji riješiti sve te situacije na nacin da se proda sve ono što je moguce, ukoliko se uklapa i može se uskladiti s prostornim planovima, a svi oni koji se ne budu uklapali morat ce se povuci u dozvoljene gabarite sukladno gradevinskim dozvolama.

- Mi cemo u kontinuitetu rješavati sve takve uzurpacije gradskog zemljišta. Snimili smo cijelu tu lokaciju i taj objekt nije izašao izvan gabarita, odnosno ni po cemu se ne izdvaja od ostalih u toj ulici. Cijeli gradevinski pravac je takav. Što Gradu preostaje? Pokrenuti niz postupaka za micanje meda ili ih upravo ovako rješavati po svakoj pojedinoj situaciji, za što smo se i odlucili. Osim toga, mi smo stavili cijenu od 300 eura po kvadratu što nije malo, a ukupni iznos od 65 tisuca eura koji ce se uplatiti u proracun nije zanemariv, odgovorio je procelnik Prhat.

Rekao je da bi osobno volio vidjeti gradevinske dozvole i ostalih izgradenih objekata u tom naselju i saznati tko je u skladu s njima. Upitan zna li da je to slucaj bespravne gradnje, Prhat kaže da ce Grad pokrenuti postupak da se utvrdi ono što je u stvarnosti, ali i ponovio da veca izgradenost znaci i veci komunalni doprinos, a da povecanje korisne površine znaci i vecu komunalnu naknadu.


Podijeli: Facebook Twiter