Tvrtka iz RH na crnoj listi zbog Irana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američko ministarstvo financija uvrstilo je na crnu listu 37 kompanija iz cijelog svijeta, uključujući i jednu sa sjedištem u Hrvatskoj, zbog sumnji da pomažu vladi u Teheranu kako bi zaobišla sankcije.

U ministarstvu tvrde da 37 kompanija, među kojima su mnoge fiktivne, sa sjedištima od Njemačke, Južnoafričke Republike, Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata tvore mrežu "naizgled privatnih poduzeća" pod imenom "Izvršenje naredbi imama Homeinija" (EIKO). EIKO i njegove podružnice, od kojih jedna pod kraticom TEACO upravlja fiktivnim kompanijama u svijetu i kontrolira ih, a druga se bavi ulaganjima (Tadbir Economic Development Group), "nastupaju u ime iranske vlade i posluju u različitim sektorima iranske ekonomije i širom svijeta", navodi se u priopćenju.

Tvrde i da je dodatna zadaća tih tvrtki zaobilaženje sankcija. Popis 37 kompanija objavljen je na internetskoj stranici američkog ministarstva financija, a među njima je i Cilinder Sistem sa sjedištem u Slavonskom Brodu. No, u hrvatskom Ravnateljstvu policije ističu da te tvrtke nema u policijskoj evidenciji. Za tu se kompaniju na internetskoj stranici američkog ministarstva navodi da je "TEACO u listopadu 2010. ocijenio da se Cilinderom loše upravlja pa je EIKO zatražio da se imenuje nova uprava. Nakon toga kontrola nad Cilinderom prebačena je s Rey Investment Companyja na TEACO".

"EIKO je bio zainteresiran i za kupovinu banke u srednjoj Europi i razmatrao mogućnost da za tu transakciju iskoristi Cilinder Sistem", dodaje se. Prema američkoj politici sankcija, Irancima i tvrtkama uvrštenima na crnu listu zabranjeno je poslovanje s američkim kompanijama i grđanima, a njihova je imovina u SAD-u zamrznuta. Oštre kazne zaprijećene su i svima koji pomažu Iranu da zaobilazi sankcije. U priopćenju se navodi da su kompanije koristile povoljne kamate na kredite iranskih banaka zbog zarade na prodaji i upravljanju imovinom, uključujući i konfiscirane nekretnine u Iranu u vlasništvu Iranaca nastanjenih u inozemstvu.

CS: Ne izvozimo u Iran

Cylinder System d.o.o. ne izvozi svoje proizvode u Iran, istaknuo je danas generalni direktor te tvrtke Farhang Monem. On je začuđen što je Cilinder System na crnoj listi jer je ova tvrtka zadnju poslovnu transakciju s Iranom imala 2008. godine kada su tamo izvezli nešto manje od 1.000 boca za plin koje se ugrađuju u automobile, a za taj su izvozni posao tada dobili odobrenje hrvatskog ministarstva gospodarstva.

Da tvrtka poštuje zakone Monem ilustrira i primjerom da je godinu dana kasnije brodska tvrtka planirala izvesti ventile za automobilske plinske boce, ali odobrenje ministarstva nisu dobili te posao nije ni realiziran. Tvrtka Cylinder System pravni je sljednik bivše tvrtke Đuro Đaković Bešavne boce koju su u stečaju 2006. godine kupili Iranci, a danas je u mješovitom iransko-kanadsko-njemačkom vlasništvu. Njen je trenutni većinski vlasnik njemačka tvrtka Reyco GmbH, koja u vlasništvu ima i MCS International GmbH, najvećeg svjetskog proizvođača čeličnih bešavnih boca. Monem pretpostavlja da je slavonskobrodska tvrtka na crnu listu došla upravo zbog kompanije Reyco GmbH, koja u njoj ima 68 posto vlasništva, a isto tako nalazi se među Amerikancima sumnjivim tvrtkama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter