Tvrtka Eurokamion pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava i Odjel gospodarskog kriminaliteta zagrebacke policije od prošlog tjedna intenzivno «cešljaju» poslovne knjige Eurokamiona, tvrtke koju je Ministarstvo obrane, odnosno tadašnji ministar Berislav Roncevic, za 10 milijuna kuna preplatio u izravnoj pogodbi za nabavku 39 vojnih kamiona.

Roncevic je od pocetka istrage tvrdio kako je Eurokamionu placeno 10 milijuna kuna više nego su na javnom natjecaju nudili konkurenti jer su njihova vozila jedina zadovoljavala NATO-standarde. To se tehnickim vještacenjem pokazalo potpuno netocnim: utvrdeno je da je NATO-ove kriterije zadovoljavala i tvrtka Man, kao i ostale tvrtke prijavljene na natjecaj, koji je potom poništen, a posao izravno sklopljen s Eurokamionom. Prema pisanju jednog zagrebackog dnevnika, u Eurokamionu se istražuju racuni iz vremena pred sklapanje izravne pogodbe krajem 2004., kao i oni iz citave 2005. godine. Uz Roncevica, okolnosti su posebno otegotne za tadašnjeg državnog tajnika u MORH-u, Ivu Bacica. Naime, prema evidenciji ulazaka i izlazaka iz zgrade MORH-a utvrdeno je da je Bacica cesto posjecivao predstavnik Eurokamiona, ali ne i zastupnici drugih tvrtki prijavljenih na natjecaj.

Još se uvijek špekulira je li bivši ravnatelj policije Vladimir Faber naprasno smijenjen zbog inzistiranja da se ide do kraja s istragom afere "kamioni" i Ronceviceve uloge u njoj, ali je evidentno da nije zaustavljena ni nakon Faberove degradacije.


Podijeli: Facebook Twiter