Tvrđavu na Muzilu urediti u Vojni muzej Istre

U muzeju na Kaštelu se već nalaze topovi iz 19. stoljeća (Arhiva)
U muzeju na Kaštelu se već nalaze topovi iz 19. stoljeća (Arhiva)

Povijesni i pomorski muzej Istre nedavno je prema državnoj Agenciji za upravljanje državnom imovinom ponovio svoj zahtjev, koji je bio aktualan i unatrag tri godine, da se ovom pulskom muzeju dodjele četiri protuavionska topa iz sastava Hrvatske vojske koja se i dalje nalaze na Muzilu.

Iako je unatrag tri godine bilo obećanja državnog vrha da će se ti topovi dodijeliti pulskom muzeju, pomaka do danas nema, te je ravnatelj muzeja Gracijano Kešac ponovno aktualizirao to pitanje i to nakon saznanja da će MORH te topove staviti van uporabe.

- Još 2009. godine, tijekom naših redovitih poslovnih kontakata s predstavnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u Puli, došli smo do saznanja da su četiri avionska topa iz sastava Hrvatske vojske, koja se nalaze na Fiželi, na području Muzila, neperspektivna, da više godina stoje na čekanju te da će se pokrenuti postupak njihovog otpisa, kaže, između ostalog o svom zahtjevu državi, ravnatelj Kešac.

- Nakon što smo došli do ovih saznanja, obratili smo se Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom sa zamolbom da se topovi ustupe Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, čime bi se trajno riješio problem njihove zaštite i pohrane, a topovi bi ostali trajno zaštićeni na području gdje su i korišteni.

Naime, Povijesni i pomorski muzej Istre, kao svoj sastavni ustrojbeni dio, ima i Zbirku oružja i vojne opreme, u kojoj prikuplja, pohranjuje i čuva predmete oružja i vojne opreme, korištene u Istri, odnosno, koji su pripadali vojskama koje su tijekom povijesti prošle kroz Istru. Zbog toga i ove topove želimo pohraniti u našem fundusu, istaknuo nam je ravnatelj Kešac.

Kaže da je nakon tog prvog zahtjeva uslijedila prepiska između Središnjeg državnog ureda, Ministarstva obrane i Ministarstva kulture, jer je ured tražio njihovo očitovanje.

Iako je Konzervatorski odjel u Puli pri Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture očitovanjem od 11. siječnja 2010. preporučilo da se topovi dodijele Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, Ministarstvo obrane je, odlukom Povjerenstva za spomen parkove u MORH-u za donacije otpisanog naoružanja i vojne opreme kao muzejskih eksponata, odbilo tu preporuku s obrazloženjem "da topovi još nisu otpisani, a kada i budu otpisani, za njih je zainteresiran vojni muzej MORH-a u Zagrebu". (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter