"Tvrdava" suradnje i razumijevanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci vecerašnjeg gostovanja predstave srpskog Kruševackog pozorišta s predstavom "Tvrdava" Meše Selimovica, u režiji Nebojše Bradica, u INK-u - Gradskom kazalištu Pula održan je radni sastanak visokog kulturnog i politickog izaslanstva Republike Srbije s predstavnicima Istarske županije i Grada Pule.

Na susretu su bili Nebojša Bradic, ministar kulture Republike Srbije i redatelj "Tvrdave", Stanimir Vukicevic, ambasador Republike Srbije u Hrvatskoj, Branislav Nedic, ravnatelj Kruševackog pozorišta, Viviana Benussi, zamjenica župana Istarske županije, Vladimir Torbica, procelnik županijskog Odjela za kulturu, Milan Rašula, predsjednik Vijeca srpske nacionalne manjine Grada Pule i suradnik u organizaciji kazališnog gostovanja. Domacica susreta bila je Gordana Jeromela Kaic, ravnateljica INK-a.

Nakon sastanka za Glas Istre ministar Bradic rekao je da su razgovarali o sajmu knjiga na kojem je takoder ujutro boravio, ali i o suradnji na podrucju izdavaštva i kinematografije. Uz to, istaknuo je da je za buducu suradnju iznimno važan pulski filmski festival, kao i Motovun Film Festival te naglasio da su domacini uputili poziv Srbiji da bude zemlja gost MFF-a, a ta je ponuda pristigla u nedjelju.

- Razgovarali smo i o kazališnoj suradnji, nacinu da se ona intenzivira na bazi reciprociteta i kvalitete. Vjerujemo u buducu suradnju, a na kulturnim institucijama je da dosadašnju dobru atmosferu povjerenja razvijaju i unaprijede, a mi kao predstavnici vlasti ucinit cemo sve za vecu prisutnost srpske kulture u Istri i Hrvatskoj, kao i pulske, istarske i hrvatske u Srbiji, rekao je ministar Bradic.

Torbica je istaknuo da je dogovorena daljnja suradnja, koja ce se iskljucivo temeljiti na kvaliteti, po principu reciprociteta na podrucju kazališta, filma i književnosti, a u tom su smislu izdvojeni Sajam knjige i pazinska Hiža od besid.

U nastavku su uvaženi gosti, a medu njima je u publici bio i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, zajedno s pulskom publikom pogledali višestruko nagradenu kruševacku "Tvrdavu", uprizorenu u sklopu programa medunarodne kulturne razmjene.

Jedna od osobitosti predstave, koja ukazuje na aktualnost i svevremenost antologijskog Selimovicevog romana, je i da u njoj igraju Branislav i Sergej Trifunovic zajedno s ocem Tomom Trifunovicem. Glume i Biljana Nikolic, Milija Vukovic, Nebojša Vranic, Dejan Toncic, Nikola Rakic, Biljana Jocic Savic i drugi.


Podijeli: Facebook Twiter