Tvrđava puna duba i reggaea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S puno dobrih vibracija, u ležernoj atmosferi i uz pristojan broj posjetitelja na tvrđavi Punta Christo, protekla je i druga večer jubilarnog izdanja Seasplasha, festivala koji već desetljeće i pol promovira bass glazbu i kulturu, s naglaskom na reggae i dub, ali i drum & bass, dancehall, ska, world glazbu, kao i raznovrsne žanrove elektronske glazbe.

Iako prvi na glavnoj pozornici, jako dobar dojam ostavio je mančesterski bend Black Star Dub Collective, koji kombinira ritmove s radikalnim političkim porukama. Posebno su im dobro zvučale melankolične, psihodelične dub digresije, s naglašenim alternativnim gitarističkim dionicama i dobrim vokalnim duetom pjevača i saksofonistice. Uvjerljivo su zvučale "Instant Injustice" i završna "Vampire", potonja popraćena i prolaznom ljetnom kišom.

Uz početne tehničke poteškoće, zagrebački elektronski dub reggae bend Bamwise uvjerljivim je jednosatnim nastupom rasplesao prisutne na MainSplashu. Ovaj šesteročlani bend predstavio se uglavnom skladbama sa svog debitantskog albuma "Soundproof", koji su ovog proljeća objavili pod okriljem etikete PDV. Iako im je glazba inspirirana jamajkanskim dub i reggae glazbenicima, kombinacijom raznih elemenata suvremene elektroničke glazbe postižu svjež i moderan zvuk, slijedeći trendove engleske i francuske dub produkcije.

U središnjem dijelu večeri melodičnim zvukom i žestokim dubovima predstavili su se Vibronics meets Conscious Sounds. Ovu suradnju utjelovljuju dvojica istaknutih britanskih dub producenta Steve Vibronics, osnivač poznatog britanskog dub reggae sastava Vibronics i Dougie Wardrop iz izdavačke kuće/studija Conscious Sounds, a u Pulu su, na bini pojačani s dva pjevača, došli s nedavno objavljenim zajedničkim albumom kojim su obilježili 50 godina duba. Album "Half Century Dub (5 decades in the mix)" istražuje sve utjecajne tonove ovog žanra, od samih početaka sedamdesetih godina prošlog stoljeća do najnovijih dub inkarnacija.

Drugu je večer na glavnoj pozornici zaključio domaćoj publici dobro znan poljski bend Paprika Korps, čiji je zvuk mješavina punk rocka te reggae i dub glazbe. Nedavno su objavili album "Homemade Babylon", a na Seasplash su se vratili pet godina nakon posljednjeg nastupa.

Zapažen jednoipolsatan nastup na DubSplash pozornici, plesnom kombinacijom dub, steppas i reggae stilova, ostvario je nakon ponoći berlinski autor Ras Lion, koji ima svoj studio, izdavačku kuću i soundsystem Lion's Den. (Zoran ANGELESKI)



Podijeli: Facebook Twiter