Tvrđava kod Kaštijuna kao dom za ostavljene životinje

Mala ljepotica čeka svog gazdu
Mala ljepotica čeka svog gazdu

Ima jedno mjesto u Puli gdje žive naši najbolji prijatelji - psi, osamljeni, napušteni, pomalo razočarani u ljude. Posjetili smo ih u društvu umirovljenog vojnog veterinara Marka Šteka, Iris Puljić, predsjednice udruge Snoopy, i volontera Kristijana Orlića, koji se brinu o njima. Iako smo u početku pomislili da strancima, nakon svega što su proživjeli, neće biti naklonjeni, oni su nam se strašno razveselili, uzeli nas "pod svoje", i sve što su od nas tražili bilo je malo pažnje i ljubavi.

Kako je počela priča o brojnim napuštenim ljubimcima na vojnoj tvrđavi ponad Kaštijuna te koliko ih sada ima pojasnio nam je Šteko.

- Sve je počelo prije četiri godine, kada me je djelatnik bivše svinjogojske farme pozvao da vidim sedam mačića koje je u kartonskoj kutiji netko ostavio ispod mostića farme. Odmah smo ih zbrinuli, nahranili. Nakon nekoliko dana na istom smo mjestu našli pet štenaca. Otad se broj napuštenih ljubimaca stalno povećavao i trenutno ih unutar tvrđave ima oko 60, priča nam Šteko. Dodaje da ljudi i dan-danas pse znaju samo vezati uz ogradu i ostaviti ih. Po neke četveronošce koji danima lutaju i u lošem su stanju sami odlaze, a neki im dođu i ostave psa uz priču "mi ga više nećemo, ili ga uzmite ili ćemo ga uspavati".

Veliki broj napuštenih pasa nije bilo lako hraniti. Šteko veli da je odmah naišao na razumijevanje Doma hrvatskih branitelja i pulskog zatvora, iz čijih je kuhinja ostatke hrane dovozio na farmu.

- Tri godine dovozim hranu i vodu i brinem se o psima uz pomoć volontera, i zimi i ljeti, bez praznika i godišnjih odmora. Više sam puta poželio odustati od svega, ali kad dođem među svoje ljubimce, a oni me tako milo pogledaju, ja ih pomilujem i zaboravim na sve probleme. I tako iz dana u dan, veli Šteko.

Do sada su, kako veli, udomili stotinjak pasa, a prije godinu dana ponovno se aktivirala i udruga Snoopy, čija predsjednica sa svojim članovima redovito volontira - hrani pse, četka ih, kupa, igra se s njima, ali i čisti njihove prostorije… Nekoliko su im puta, veli, u pomoć priskočili i turisti, mahom iz Njemačke i Austrije, što u doniranoj hrani ili lijekovima, što time što su neke od ljubimaca udomili.

Udomite psa!

Oni koji žele psa mogu doći u azil i pogledati napuštene ljubimce, od štenaca u tipu terijera do mješanca kokera, rotvajlerice, ovčara, dva predivna haskija - tamniji dečko i svjetlija cura, s očaravajućim plavim očima... Svi koji žele doći vidjeti pse mogu nazvati Iris na broj 095/8478858. (piše B. PETROVIĆ; snimio A. KANCELAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter