Tvornica stakla na čast je i ponos Puli


U povodu 60. obljetnice postojanja i rada pulske tvornice stakla Duran d.d. (koja je obilježena 2015. godine) te večerašnje otvaranja izložbe u Svetim srcima delegacija predvođena županom Istarske županije Valterom Flegom i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem posjetila je ovu tvornicu. Ugostio ih je Oleg Tognon, tehnički direktor Durana, te su nakon službenog dijela susreta svi zajedno razgledali pogon tvornice.

Pulska tvornica stakla ima 225 zaposlenih, koji rade u tri smjene jer se peć ne gasi osim tijekom remonta, a proizvode laboratorijsko (za laboratorije, farmaceutsku industriju) te industrijsko staklo (između ostalog, za podmorsku i svemirsku industriju). Gotovo sve proizvode i izvoze. Osim standardizirane proizvodnje, osposobljeni su i za proizvodnju specijalnih narudžbi. Kako je istaknula izvršna direktorica Durana Davorka Bilić, imaju zaštićenu tehnologiju u Njemačkoj, a to im omogućava da budu broj 1. u svijetu po proizvodnji borosilikatnog stakla ručne proizvodnje.

- Ručna proizvodnja nam omogućava da brzo reagiramo na potrebe kupaca i da smo vrlo fleksibilni te možemo proizvoditi i po komadu. S druge strane, to znači da moramo imati i puno više radnika, staklara. S obzirom da za to ne postoji škola, mi sami izgrađujemo matični kadar i to svake godine, naglasila je Bilić.

Kada su se upoznali s cijelim procesom do finalnog proizvoda, istarski župan Valter Flego zahvalio se Upravi na pozivu da obiđu pogon, a da su se, vidjevši sve i čuvši koliko ulažu u ljude, proizvodnju, pa i zaštitu okoliša, uvjerili da su sjajna firma.

- Mogu slobodno reći da ste primjer uspješne tranzicije, a iako je u 20, odnosno 25 godina bilo uspona i padova, vidimo da je posljednjih 15 godina poslovanje bilo uspješno i stabilno. Stoga smatram da je raditi ovdje svojevrsni privilegij s obzirom na stabilnost i sigurnost poduzeća, što vjerujem vaši radnici prepoznaju jer rade s tolikom dozom energije i elana, a mogu reći i umjetničkog duha da ste odličan primjer dobre prakse. Želio bih da je u Istarskoj županiji više takvih, pogotovo proizvodnih djelatnosti, istaknuo je Flego.

Gradonačelnik Boris Miletić nadovezao se rekavši da i nakon 60 godina rada i postojanja, tvornica stakla služi na čast i ponos gradu, a da proizvodnja jedinstvenih artikala čini ovu tvornicu posebnom i na svjetskoj razini.

- To se može zahvaliti i proizvodnom procesu, ali i znanju ljudi koje se prenosi dugi niz godina, iz generacije u generaciju. Imati ovakvu tvrtku može biti samo na ponos svakoga grada, naglasio je Miletić. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ/Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter