Tvornica se duboko poklonila Letu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek što su se slegli dojmovi s velikih ljetnih festivala na otvorenom, zagrebacka klupska jesen donijela je Mars Zagreb-Ljubljana Trans Europe festival koji je u petak, subotu i nedjelju prodefilirao prijateljskim gradovima. Premda je politika pokušala poremetiti odnose, glazbeno-kulturno prijateljstvo Ljubljane i Zagreba nikad nije bilo upitno, što je potvrdio i prvi Mars festival koji je svoju veliku završnicu dobio sinoc u zagrebackoj Tvornici. Premda bablje ljeto još uvijek publiku drži dalje od klubova, te unatoc nedjeljnoj veceri i cijeni ulaznice od 150 kuna, više nego ugodno popunjena Tvornica docekala je cetiri benda iz dva grada, Rijeke i Londona - Diskurz, Morso, The Rakes i Let 3.

Najmladi po godinama i stažu na koncertnim pozornicama, ulogu «zabavljaca konobara» dobio je Diskurz kojem rani termin nastupa i cinjenica da su se gosti Tvornice još uvijek kod kuce pripremali za nocni izlazak nisu poremetili koncentraciju. Moderno pop ruho Morsa toplo je docekano u Tvornici, cime Rijecani lagano kucaju na vrata hrvatskoga glazbenog mainstreama. Morso lijepo i ugodno spaja rijecku pop prošlost s njezinom buducnošcu, pa su gitare dobile i snažnu elektronicku podršku, što posebno dolazi do izražaja za koncertnog susreta. Pojacavanje festivala londonskim bendom The Rakes nije bilo po svacijem guštu. Jednostavno, The Rakes je (pre)mlaka kopija vodecih bendova britanskog novog vala popa i njihov nastup u jednom je zalogaju pojeo Let 3 koji je - osvojio Tvornicu.

Iako se mogao ocekivati još jedan njihov bestidni scenski show, Let 3 je izostavio sve one cudnovate rekvizite. Tek zavaljani u blatu, sa Zoranom Prodanovicem Prljom u kostimu od ogledala u kojem je svijetlio poput disko kugle, Let je demonstrirao sirovi, na trenutke brutalni punk rock iz Rijeke. Po prvi put, bend je preskocio sve one hit-pjesme objavljene u dvijetisucitima, a svoj novi život dobili su stari albumi - «Two dogs fuckin'» i «El Desperado». Grmljavina s pozornice parala je uši i opasno drmala unutrašnje organe, Let 3 je pokazao sviracku superiornost koja je cesto bila podredena brnjicama, cepovima, nakurnjacima i slicnim šaljivim, za neke vulgarnim rekvizitima. Bio je to posve drukciji Let 3, bend koji priželjkuju svi oni kojima se njihova transformacija u teatar apsurda nije posve svidjela. Snaga pjesama «Vjeran pas», «Pokvarena žena», «Sam u vodi» ili «Ne trebam te» gromko je odzvonila Tvornicom koja se na kraju duboko poklonila Letu.


Podijeli: Facebook Twiter