Tvornica Kulture u čast Sidu Viciousu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebačkoj Tvornici Kulture 1. veljače će se, pod nazivom "Sid Lives!", obilježiti 35. godišnjica smrti punk rock legende Sida Viciousa. Tim će povodom nastupiti tribute bend The Sex Pistols Experience te biti postavljena izložba "My Way" slikarice Jasmine Krajačić, na kojoj će biti izložena velika platna s portretima Sida Viciousa, Sex Pistolsa i ostalih punk rock heroja.

Sid Vicious, basist legendarnih Sex Pistolsa, uspio je u svojem kratkom životu i još kraćoj karijeri, zahvaljujući prepoznatljivom imidžu, ekstremnom ponašanju i izjavama bez dlake na jeziku postati punk rock ikonom i idolom punkera i svih rock buntovnika.

Umro je 2. veljače 1979. od predoziranja heroinom, u 21. godini, a njegov lik se i danas pojavljuje u mnogim medijima i reklamama.

The Sex Pistols Experience predstavljaju kao jedan od najcjenjenijih tribute bendova današnjice. S više od tisuću odsviranih koncerata, The Sex Pistols Experience pokušavaju biti poput pravih Pistolsa iz 1977. godine, najturbulentnijeg razdoblja u povijesti benda i godine proboja punka i Pistolsa na svjetsku rock pozornicu.

Hommage Viciousu odat će i umjetnica Jasmina Krajačić.

- Izložbu "My Way" pripremala sam neke dvije godine i to mi je definitivno jedan od najjačih ciklusa tematski, ali i likovno. Mislim da sam u te radove utkala vrlo jake emocije jer sam osobno svojevremeno prolazila kroz sve te punk i post punk faze. I dan-danas vučem sklonosti prema stilu, glazbi i ljudima koji su živjeli taj život, iskreno i bez predrasuda. Punk kao tema samo je medij kroz koji se vremeplovom vraćam u svoje djetinjstvo uz jaku nostalgiju i prisjećanje na bolju prošlost, ističe Krajačić u opisu izložbe.

Kao uvod u večer posvećenu Sidu Viciousu i Sex Pistolsima nastupit će zagrebački old school punkeri Eksodus, a DJ Tomi Phantasma puštat će prije i nakon koncerta punk rock i new wave hitove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter