Tvornica cementa planira povećanje proizvodnje

(snimio Manuel ANGELINI)
(snimio Manuel ANGELINI)

Tvornica Calucem nedavno je napravila novu studiju utjecaja na okoliš čime je inicirala proces povećanja proizvodnje i uvođenja novih proizvoda. U ovoj pulskoj cementari, čijih osam peći imaju kapacitet proizvodnje do 150.000 tona godišnje, namjeravaju izgraditi i devetu čime planiraju povećati maksimalni kapacitet proizvodnje za 15 posto.

Članovi Uprave cementare Alfred Blažina (predsjednik) i Gordan Pejković najavljuju da planiranu elektrolučnu peć namjeravaju izgraditi na mjestu postojeće rotacijske peći čija je upotreba prestala 1998., a njome bi proizvodili jedan sasvim novi aluminatni cement kojeg su nazvali Hipercem. Pojašnjavaju da će to biti visoko reaktivni cement čija će karakteristika biti brže vezivanje i stvrdnjivanje, a što je nekim industrijama bitno prilikom odabira cementa u procesu proizvodnje finalnog proizvoda.

Inače, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je lani naložilo Calucemu izradu studije utjecaja na okoliš zbog nekoliko razloga. - Određeni izvori buke su izolirani, a sada provedena mjerenja pokazala su da je buka niža od zakonom dozvoljenih. Nova peć je projektirana s povećanom zaštitom od buke, a što će biti potvrđeno mjerenjima nakon izgradnje. U 2011. godini smo smanjili emisiju CO2 za 15 posto. To smo učinili tako da smo unaprijedili postojeću tehnologiju u proizvodnom procesu, kaže Blažina. (P. GREGOROVIĆ/CROPIX)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter