TV vidovnjaci pomažu za 8,28 kn/min

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kad su Nova TV i RTL odlucili ukinuti emisije "Kunolovac" i "Nova lova", vecina gledatelja i televizijskih kriticara pozdravila je ovaj potez kao odustajanje od prevarantskog izbijanja kuna iz džepova naivnih i ocajnih. Ushit je, medutim, trajao vrlo kratko: komercijalne televizije ocito su ovisne o ovome porezu na lakomislene pa vec dulje vrijeme u istom vampirskom terminu prikazuju kontakt-emisije Astro show (RTL) i Ezo TV (Nova).

Astrolozi, iscjelitelji i vidovnjaci s TV ekrana uklanjaju blokade, pronalaze stare ljubavi, dijagnosticiraju zlocudne bolesti, sve za 8,28 kuna po minuti poziva. Glasnogovornica Nove TV Vedrana Cvetko uvjerena je da ovaj tip opskurnih emisija ne šteti ugledu kuce.

- Ezo TV je emisija namijenjena iskljucivo zabavi i jasno porucuje da dobivena usluga ne predstavlja strucnu pomoc. Poziva se na vlastitu odgovornost i nije rješenje problema. Kao komercijalna televizija ne bježimo u svojoj satnici ni od tzv. komercijalnih programa, koji su u skladu sa zakonom i imaju svoju publiku, tvrdi Cvetko.

No, ono što se može vidjeti u sitnim satima na ekranima Nove, radikalno odudara od njezina ležernog tumacenja. Linije su stalno zauzete, a vojska ocajnih pozivatelja traži rješenje za najširu paletu problema, od zdravlja do financijskih dubioza i ljubavnih jada. Pritom se cini da tek rijetki savjete televizijskih vraceva doživljavaju kao puku zabavu.

Tako tarot vidovnjakinja egzoticnog imena Adagi, jedna od najpopularnijih "iscjeliteljica" s Ezo TV-a, naziva sebe "diplomiranim psihološkim životnim savjetnikom". Osim što je nepoznato na kojemu se fakultetu navedena diploma stjece, Adagi tumaci da "nema životnog segmenta koji se uz njenu asistenciju ne može poboljšati".

Ako se razni "Kunolovci" usporede s magijskim kontakt emisijama koje su im preuzele termin, djeluju kao ogledni primjer TV poštenja. Osim preskupih impulsa, gledatelje barem nisu uvjeravali da se bolest može dijagnosticirati preko telefonske slušalice.


Podijeli: Facebook Twiter