TV smetnje ostaju,Talijani ne reagiraju na upozorenja

(Jelena PREKALJ)
(Jelena PREKALJ)

Već više od 3,5 godine traju problemi mještana na zapadnoj obali Istre koji putem svojim TV prijemnika ne dobivaju kvalitetnu  sliku hrvatskih programa jer ih ometa signal talijanskih kanala.

Zapravo, smetnje u prijemu programa zemaljske digitalne televizije, stvaraju talijanski odašiljači koji koriste frekvencije međunarodnim sporazumom iz Ženeve dodijeljene Hrvatskoj. Mnogi građani su se pouzdali da će se problem riješiti ulaskom Hrvatske u članstvo EU. No, prošlo je gotovo godinu dana od tog trenutka i ništa se nije dogodilo.

Prošlog tjedna nam se javilo nekoliko čitatelja nezadovoljnih što su ukinuti talijanski programi koje je sadržavao paket Istarske kabelske. Nakon toga dobili smo poziv čitatelja iz Fažane koji smatra da je problem ometanja hrvatskih programa još veći, jer obuhvaća veći broj Istrana od onih koji se žale na nemogućnost gledanja sva tri programa RAI-ja i Mediaseta.

Upravo tijekom ljeta signali iz Italije najviše smetaju prijemu hrvatskih programa, a razlog su povoljne atmosferske prilike za njihovo širenje. Na HRT-u zbog toga ljeti dnevno zaprimaju od pet do deset pritužbi građana, a dvostruko više žalbi dobiva tvrtka Odašiljač i veze gdje gledatelji upozoravaju ne samo na loš prijem HRT-a, već i drugih televizijskih programa.

U protekle 3,5 godine pisali smo kako institucije prebacuju jedna na drugu krivnju za neriješeni problem, a takav smo dojam stekli i sada. Kada smo ih upitali što su učinili da riješe problem, s obzirom da njima građani plaćaju mjesečnu pretplatu, iz Ureda za komunikacije Hrvatske radiotelevizije su nam odgovorili da su sa svoje strane u brojnim navratima javno upozoravali na ovaj problem.

- Pozivali smo na njegovo rješenje, kontaktirali nadležna tijela, sudjelovali na skupovima o tom problemu, poput onoga u Novigradu 2011. godine, te na svojim TV, radijskim i internetskim platformama izvještavali o tome.

Ovo pitanje HRT smatra iznimno važnim te je sa svoje strane poduzeo ove korake koje su u njegovoj moći. Tehnika HRT-a je za potrebe naših gledatelja, koji imaju problema sa smetnjama, izradila tehnički priručnik s detaljnim i preciznim uputama za otklanjanje smetnji ili umanjivanjem njihovog utjecaja te ga još u ljeto 2011. godine distribuirala svim medijima - odgovorili su s HRT-a te napomenuli kako oni, prema zakonu, proizvode program, dok je za njegovu distribuciju zadužena zasebna tvrtka Odašiljači i veze, koja emitira prema parametrima koje joj određuje tržišni regulator, Hakom. "HRT nema utjecaja nad radom odašiljača", zaključili su.

Stoga, pitanje je jesu li Odašiljači i veze učinili baš sve da riješe problem sa problemom TV signala u Istri? Iz ove tvrtke su nam odgovorili da ne mogu izravno utjecati, već se tim problemom bavi nadležna državna administracija: Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (Hakom) te dva ministarstva (vanjskih i europskih poslova te pomorstva, prometa i infrastrukture).

- Naša tvrtka od pojave smetnji u Istri, koncem 2010., sustavno prati njihovu pojavnost i sve zaprimljene pritužbe, obavlja potrebna mjerenja i o svemu izvješćuje državna tijela i surađuje s njima u okvirima zakonskih ovlasti, te putem Pozivnog centra OiV-a daje TV gledateljima informacije i upute.

Do konačnog otklanjanja smetnji, koje je od strane Europske unije, nakon dugogodišnjih napora naše diplomacije, naloženo državi Italiji, TV gledatelje možemo uputiti da u međuvremenu pokušaju priskrbiti kvalitetniji prijem hrvatskih TV signala prikladnijom izvedbom prijemnih UHF antena, a alternativno mogu ostvariti prijem TV programa HRT-a i putem satelita. Stručnjaci naše tvrtke i djelatnici Službe za korisnike svim su TV pretplatnicima na raspolaganju za pomoć savjetom, na besplatnom telefonu Pozivnog centra OiV-a 0800-0897, odnosno na e-mail adresi: [email protected], stoji u odgovoru Odašiljača i veza. (Paolo GREGOROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter