TV prijem na milosti Italije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne zna se kada ce Talijani iskljuciti nelegalne odašiljace kojima ometaju digitalni prijam hrvatskih televizijskih programa na podrucju Umaga i Poreca. Prema informacijama koje smo prikupili, hrvatska strana poduzela je sve što je mogla, ali sve ovisi o talijanskoj administraciji.

To je, u sažetku, odgovor koji smo u srijedu dobili iz raznih izvora, od kojih neki preporucuju gradanima da se konzultiraju sa strucnjacima i izaberu neki alternativni nacin primanja televizijskog signala.

"Po prispjelim prijavama krajem prošlog tjedna Hrvatska agencija za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM) napravila je mjerenja, utvrdila razine i izvore smetnji te službenim i neformalnim putem zatražila otklanjanje smetnji u najkracem mogucem roku. Talijanska strana je odgovorila da ce smanjiti snagu svojih televizijskih postaja kako bi uklonili smetnju u prijemu hrvatskih programa. Nadamo se da ce problem biti riješen u iducih nekoliko dana, ali s obzirom da rješavanje ovog problema ne ovisi o nama, nego o talijanskoj strani, ne možemo dati precizniji odgovor", piše u HAKOM-ovom odgovoru na naš upit.

- Na loš digitalni prijem zbog talijanskih signala gradani iz Poreca i Umaga žale nam se vec mjesec dana, ali mi smo nemocni u ovom slucaju. Svakodnevno dobivamo desetak pritužbi, ali konkretno ništa ne možemo napraviti. Svih upucujemo da se obrate HAKOM-u, kazao je predsjednik pulskog društva za zaštitu potrošaca "Potrošac" Vladimir Ivancevic. Dodao je da se TV pristojba mora placati, jer za ovu su situaciju krive antene, a ne onaj koji emitira televizijski signal.

Iz tehnicke službe zagrebacke tvrtke Odašiljaci i veze porucuju nam da su Talijani obecali da ce smanjiti snagu nelegalnih odašiljaca i(li) iskljuciti ih, ali kad ce to uciniti, ni oni ne znaju. Obaviješteni su i za intervenciju zamoljeni talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, te ministarstva vanjskih poslova i mora, prometa i infrastrukture RH, poslana je prva prosvjedna nota pa ce možda uslijediti i druga, a ako ni to ne bude riješilo problem, onda ce Talijane trebati prijaviti nadležnim medunarodnim institucijama.

Dosad se nisu susreli s ovakvim problemom, jer je Istra prva prešla na digitalno emitiranje. Tehnicka služba Odašiljaca i veza veli da je Slovenija odradila tek prvi dio prijelaza na digitalni prijem te da ima rok za to dovršiti još šest mjeseci. Slovenci se pridržavaju medunarodnih dogovora i ne ometaju hrvatske signale, ali zato imaju probleme s Talijanima, koji i njima onemogucuju normalan digitalni prijem kao što se to dogada u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter