TV pretplata uz racun za struju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada se danas odlucila pozabaviti javnim i državnim medijima, odnosno HRT-om i Vjesnikom, pa je tako predložila novi zakon o HRT-u, a Vjesniku je dala još šest mjeseci života i to tako što ce financirati njegovo izlaženje.

Koliko ce državni proracun koštati preživljavanje Vjesnika do sijecnja sljedece godine nitko na Vladi nije rekao, ali je odluceno da Narodne novine - press, tvrtka u sklopu koje posluje Vjesnik, mora provesti restrukturiranje i smanjiti broj zaposlenih za 50 posto.

Što se tice HRT-a, Vlada je odlucila da ce gradani pretplatu za financiranje javne televizije ubuduce placati s racunom za struju, odnosno da ce obveznici pretplate biti svi oni koji imaju prikljucak za elektricnu energiju.

U zakonu je Vlada predložila i da pretplata može iznositi najviše do 1,5 posto prosjecne place u zemlji. Zanimljivo je da sada pretplata iznosi tocno 1,5 posto place, odnosno 80 kuna, te da Vlada taj iznos želi smanjiti na 60 kuna.

Formulacijom najviše do 1,5 posto place ostavila je mogucnost da država stalno intervenira u iznos pretplate, što nece biti nevažno u trenutku kada Vlada bude potpisivala s HRT-om ugovor o javnim uslugama koje ce ta kuca pružati. Taj ugovor potpisivat ce se svakih pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter