TV pretplata poskupljuje dvije kune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Programsko vijece HRT-a i Nadzorni odbor u cetvrtak su prihvatili financijski plan za 2012. godinu Uprave HRT-a, s predvidenim minusom u poslovanju od sedam milijuna kuna.

Loša vijest za zaposlenike HRT-a je da ce se u ime financijskog opstanka kuce za 43 milijuna kuna rezati izdaci za placu i materijalna prava.

Plan je, štoviše, isprva planirao rezanje place zaposlenika za deset posto, no to je preformulirano u desetpostotno rezanje prava iz kolektivnog ugovora, za koja se godišnje izdvoji 500 milijuna kuna. A rezanje placa je, kako rece predsjednik Uprave Josip Popovac, ona zadnja stvar koja ce se, bude li nužno, napraviti.

Nikola Bonacic Krešic, predstavnik Radnickog vijeca u NO-u, izrazio je nezadovoljstvo koordinacije sindikata jer ih Uprava nije konzultirala. Kazao je da sindikati ne mogu jamciti socijalni mir ako se udari na placu.

Što ce se od prava rezati u kolektivnom ugovoru, pokazat ce pregovori. Neslužbeno, prvo bi na tapetu moglo biti pravo na topli obrok, na koji godišnje ode 31 milijun kuna.

Silviju Luks, predsjednicu NO-a, zasmetala je, kako rece, licitacija poslovnim gubitkom u 2012. Na prošloj je sjednici Uprava izišla pred vijecnike s planiranim gubitkom od 100 milijuna, nakon negodovanja vijecnika gubitak se kreše na 50 milijuna, da bi sad minus bio sedam.

Popovac je pojasnio da je scenarij od 100 milijuna bio onaj najcrnji. Cine ga 20 milijuna kuna manje uprihodenih od marketinga nego je planirano u ovoj godini, 41 milijun kuna što ce se izgubiti zbog novog Zakona o HRT-u koji je HRT-u smanjio broj marketinških minuta, a 40 milijuna kuna košta i prijenos Olimpijskih igara.

Minus ce se anulirati sa spomenuta 43 milijuna od smanjenih prava zaposlenih, a 20 milijuna kuna namjerava se namaknuti povecanjem TV-pristojbe za dvije kune.

Programsko vijece HRT-a jednoglasno je izabralo Duška Radica za glavnog urednika Hrvatskog radija.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovacevic primio je na znanje sugestiju da se Hloverku Novak Srzic, zbog slucaja Šelebaj,  makne iz emisije "Otvoreno" te kazao da ce se iznaci najbolje rješenje.

Ta se tema ne bi ni spomenula da nije bilo Ive Goldsteina. Podsjetio je, naime, da mediji spominju Novak Srzic kao jednu od bitnih osoba u slucaju Šelebaj te kazao da bi bila stvar dobrog ukusa da ljudi koji se spominju vezano uz korupciju ne vode emisije na tu temu.


Podijeli: Facebook Twiter