TV-i s DVB-T sustav nedovoljni za gledanje programa

Uskoro će postati najvažnija informacija pri odabiru TV-a to ima li novi DVB-T2 ili stari DVB-T sustav (D. MEMEDOVIĆ)
Uskoro će postati najvažnija informacija pri odabiru TV-a to ima li novi DVB-T2 ili stari DVB-T sustav (D. MEMEDOVIĆ)

Hakom je objavio da će se prelazak s DVB-T na DVB-T2 sustav dogoditi za tri do četiri godine, odnosno 2019. ili 2020. godine te da se od početka 2017. predviđa jasno označavanje prijamničke opreme kako bi korisnici znali da će na opremi koju kupuju moći primati DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja. S obzirom da se tijekom naredna tri mjeseca očekuje povećana kupnja novih TV-a, a kako je to uobičajeno svake dvije godine tijekom međunarodnog nogometnog prvenstva, istražili smo imaju li trgovine elektroničkom opremom već sada u ponudi TV s novim DVB-T2 sustavom i koliko su oni skuplji od onih koji imaju stari DVB-T.

Posjetom nekoliko web trgovina uočili smo da imaju u ponudi podjednako televizora s oba sustava, s time da mnogi koji imaju DVB-T2 imaju i DVB-T. Televizori s tehnologijom, koja će biti zastarjela za tri godine, nude se već od 1.099 kuna, a oni s tehnologijom koja će tada biti aktualna sada se mogu kupiti od 1.299 kuna na više. Dakako riječ je televizorima s malim ekranima, dok kod većih ekrana ta cjenovna razlika zna varirati i više od tisuću kuna.

Dakle, svatko tko ubuduće bude kupovao novi TV morat će uzeti u obzir hoće li uštedjeti pri kupnji tako da kupi uređaj s DVB-T sustavom, ali onda mora računati da će već 2019. morati kupiti još jedan uređaj koji će mu omogućiti gledanje televizijskih programa. Jednako kako je to bilo prije šest godina kada se prelazilo s analognog na digitalni signal.

Iz Hakoma su radi toga upozorili one koji kupuju novi TV prijamnik da obrate pozornost na podržani standard, kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti. "Oni koji su TV već kupili, a nema DVB-T2 standard morat će za tri godine kupiti novu prijamničku opremu prilagođenu novom standardu. Riječ je o Set Top Box uređaju", naglašavaju iz Hakoma koji procjenjuju da će 1,2 milijuna TV pretplatnika morati uložiti bar 300 milijuna kuna u nabavu opreme, odnosno oko 250 kuna koliko se očekuje da će tada koštati Set Top Box uređaj. Inače, sada se takvi uređaji mogu kupiti po 220 kuna. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter