TV emisija o ljepotama i posebnostima Istre na ORF-u

Rovinj (Goran Sebelic /  CROPIX)
Rovinj (Goran Sebelic / CROPIX)

U sklopu ciklusa "Ukus Europe" austrijska radio televizija (ORF) prikazala je u nedjelju prijepodne tv-film pod naslovom "Kulturno putovanje po Istri" o njezinim kulturnim, povijesnim, prirodnim, turističkim i gastronomskim ljepotama.

Putovanje Istrom vodilo je gledatelje kroz raznoliki krajolik Istre od Pirana preko Rovinja do Opatije prikazujući male gradiće na brežuljcima s pogledom na maslinike i vinograde, tipične stare kamene kuće, uljare a posebnost je traženje i branje tartufa. Film o posebnostima i ljepotama Istre snimili su autor iz Klagenfurta Lojze Wieser i urednik kulturnog programa na ORF-u Martin Traxl.

"Ljudi su iseljavali i doseljavali, oni koji su ostali žive u zajedničkom suživotu s onim što imaju i što su stvorili a od onog što imaju napravili su najbolje" rekao je nakladnik i autor Wieser. Martin Traxl kazao je kako je Istra bogata kulturnim raznolikostima i povijesnom spomenicima gdje su "jednostavne male stvari jako važne primjerice očuvanje malih kamenih kuća, njegovanje povijesnih spomenika, berba maslinova ulja, traženje tartufa... što daje sliku izuzetne ljepote gdje se maslinici i vinogradi sudaraju s morem. Televizijska emisija o Istri je jako dobra reklama i promidžba za hrvatski turizam, ocijenio je direktor predstavništa Hrvatske turističke zajednice u Beču Ranko Vlatković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter