TV debata: Obama se "vratio u igru"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik i demokratski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Barack Obama bio je uvjerljiviji i agresivnjiji u drugom od triju televizijskih sučeljavanja i napao je svog republikanskog protukandidata Mitta Romneya u pokušaju da povrati vodstvo u tijesnoj predsjedničkoj utrci, što mu je, prema ocjeni analitičara, i uspjelo, javljaju svjetske novinske agencije.

Do izbora ima još tri tjedna i ovo sučeljavanje bila je jedna od posljednjih prilika za pridobijanje birača, a čini se da ju je Obama iskoristio.

"Igra se nastavlja - on se vratio", rekao je profesor političkih znanosti s Carleton Collega Steven Schier o Obami.

Tijekom drugog 90-ominutnog sučeljavanja, orijentiranog na pitanja nezaposlenosti, porezne politike i cijene energenata, Obama je optužio Romneya za namjerno iskrivljavanje rezultata njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata. Zauzimajući se za jednaka prava za sve američke građane, prozvao je Romneya da svojim gospodarskim planom nastoji pogodovati samo bogatima, na račun srednje klase. 

Romney je pak prozvao Obamu da se nije jasno odredio prema napadu islamista u Libiji prošloga mjeseca, u kojemu je ubijeno četvero Amerikanaca, kao i da je odgovoran za stagnaciju američkog gospodarstva. Poručio je da on zna kako pokrenuti posrnulo gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta.

Obama je uspio zadati udarac Romneyu spomenuvši njegovo nepopularno odbacivanje "47 posto" biračkog tijela s mentalitetom "žrtve", što je izraz koji je republikanski kandidat upotrijebio u snimci objavljenoj sredinom rujna misleći pritom na siromašnije Amerikance koji su ovisni o državi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter