Tužni tata u borbi s birokracijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjed Slavena Rukavine, oca troipolgodišnje djevojcice iz Zagreba, koji je na Badnjak pred Uredom pravobraniteljice za djecu tražio pomoc sustava, nije urodio plodom. Rukavina, koji unatrag godinu i pol vodi bitku s birokracijom koja mu dozvoljava da kcer vida svega dva puta tjedno po dva i pol sata, i dalje je, kako nam prica mjesec dana kasnije, zapleten u mrežu parnica i drugih sudskih postupaka, a svoju djevojcicu smije vidati samo pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, dok mu donedavno nije bilo dopušteno ni da prisustvuje roditeljskim sastancima u vrticu!

Podsjetimo, njegova je prica jedna u moru onih o ocevima kojima sustav, gotovo po "špranci", tijekom brakorazvodne parnice ogranicava vidanje djeteta na tek nekoliko sati tjedno, cesto i mjesecno, i to pod nadzorom. I Slaven je, kako sve cešce biva, "zaradio" optužbu bivše supruge da ju je zlostavljao pred djetetom, zbog cega mu je i dosudeno vidanje kceri iskljucivo uz nadzor.

Iako je na sudu u meduvremenu ta prekršajna prijava odbacena kao neosnovana, a vještacenje pokazalo da je on pažljiv i brižan roditelj, i dalje je u postupku, zbog istog, paralelna kaznena prijava, što znaci da mu se, napominje on, dvaput sudi za isto djelo! U tijeku je još i brakorazvodna parnica, a zbog medijskih istupa njegova uskoro bivša supruga tužila ga je za klevetu. Stalno mu pristižu i, zakljucuje, indirektne prijetnje s raznih strana da se više ne pojavljuje u medijima.

- Ne odustajem dok sam živ, i necu prestati pisati onima koji bi mi mogli i trebali pomoci. Moji su apeli otišli na adrese saborskih odbora, iz kojih mi je odgovoreno tek da nisu nadležni za moj slucaj. Ured pravobraniteljice za djecu nije mi odgovorio od lipnja prošle godine, a ne odgovaraju mi ni ostale institucije, prica Slaven Rukavina.

Kcer, iako je želio, za Božic nije vidio, dok se ostala njihova vidanja svode na putovanja iz Zagreba do Slavenove kuce u okolici i natrag. Najmanje vremena preostaje za igru i druženje. Vikendi kod Slavena ne dolaze u obzir, kao ni ljetovanja ili bilo što slicno.

- Zato sam odlucio osnovati udrugu za zaštitu djecjih prava, cija je registracija u postupku. Izmedu ostalog, udruga ce od nadležnih zahtijevati da se konacno odredi što je to, u ovakvim situacijama, na sudovima koji vode brakorazvodne parnice "najbolji interes djeteta". (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)

Tražit ce odvjetnika za djecu
Udruga ce, najavljuje Rukavina, zahtijevati izmjene zakona kojima ce se omoguciti obavezno prisustvo djecjeg odvjetnika na parnicama. Ti ce odvjetnici, napominje, baš kao što je slucaj u drugim zemljama, zagovarati iskljucivo interes djeteta.- Pozabavit cemo se, dakako, i ostalim pravima djece, poput prava na besplatan vrtic, umjesto da roditelji bivaju prisiljeni dizati kredite ne bi li gradu ili opcini platili tu uslugu, dok istovremeno ti isti gradovi grade dvorane, trgovacke centre i ostalo, kaže Rukavina.


Podijeli: Facebook Twiter