Tužna priča o Amy Winehouse od srijede u kinima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film "Amy", posvećen prerano preminuloj karizmatičnoj glazbenici Amy Winehouse, koji od srijede igra u CineStar kinima diljem Hrvatske, prikazuje tužnu priču o tome kako je jedan golemi talent uništen krivim odabirima.

Redatelj filma Asif Kapadia koristio je za film izvorne arhivske snimke, kućne video uratke iz njezina djetinjstva, kratke dnevnike snimljene mobitelom iz tinejdžerskih dana, službene i neslužbene snimke svega što se događalo unutar i ispred njezine kuće, na pozornici i iza nje. U podlozi su audio svjedočanstava njezinih najbliskijih prijatelja, suradnika, roditelja, partnera, a na ekranu se tijekom cijeloga filma, uz pjesme, ispisuju stihovi kojima je, kao u svojevrsnoj terapiji i katarzi, opisivala sve kroz što je prolazila na putu od anonimne djevojke iz predgrađa do paparazza i slave koju nije priželjkivala.

Po riječima redatelja, koji je kao i proslavljena pjevačica odrastao u Sjevernom Londonu, film govori o Amy i njenom stvaranju.

"Ljudi nisu svjesni koliko su važni i intimni bili njeni stihovi. Ovo je film o osobi koja je htjela biti voljena. Osobi kojoj je ljubav trebala, a nije ju uvijek primala, a često oni kojima je bilo stalo nisu mogli doprijeti do nje. Ona je bila kompleksna i inteligentna osoba. 'Amy' je film o ljubavi", istaknuo je. Kapadia je s producentom James Gay-Reesom i montažerom Chrisom Kingom prije pet godina surađivao na nagrađivanom i hvaljenom dokumentarnom filmu "Senna", o slavnom vozaču Formule 1, Ayrtonu Senni. Najprije su se suočili s problemom pronalaska sugovornika koji bi govorili o Amy, no redatelj je nakon ustrajnih pokušaja uspio snimiti stotinjak intervjua.

"Morao sam raditi na tome sa steknem povjerenje velikog broja ljudi. Sve se to nedavno dogodilo i još je jako bolno, sve je pomiješano s osjećajem krivnje", objasnio je. Suradnju su prihvatili otac pjevačice Mitch Winehouse i njezin menadžer Raye Cosbert, a prekretnica je bio pristanak njezinog prvog menadžera Nicka Shymanskog i dviju prijateljica iz djetinjstva Juliette Ashby i Lauren Gilbert.

Tijekom montaže, koja je trajala 20 mjeseci, najteže je bilo odgonetnuti što se događalo 2005. kada je bila rijetko pred kamerama. Tada je postala dio Camdenske scene i borila se s ovisnošću, u čemu joj nije pomogla ni veza s Blakeom Fielderom. Bio je to za nju početak kraja - od trovanja alkoholom preminula je 2011., s 27 godina. Film se prikazuje u distribuciji Blitz film i video. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter