Tužiteljstvo za Ratka Mladića traži kaznu doživotnog zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljstvo haškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslavii zatražilo je u srijedu kaznu doživotnog zatvora za bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića.

U završnoj riječi koju je tužiteljstvo započelo u ponedjeljak,  zatraženo je da Ratko Mladić, optužen za ratne zločine uključujući genocid nad oko 8.000 bošnjaka u Srebrenici srpnja 1995. godine, bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenijeli su beogradski mediji kao udarnu vijest iz Den Haaga.

"Bila bi uvreda za žrtve, kako preživjele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu, da se dodjeli bilo koja kazna manja od najstrože predviđene zakonom", rekao je tužitelj ICTY-a Arthur Traldi.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Tužitelji su u prethodna dva dana istaknuli da je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter