Tužiteljstvo traži 6 godina za Berlusconija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražna sutkinja i tužiteljica Ilda Boccassini zatražila je danas  kaznu od šest godina zatvora i doživotnu zabranu obnašanja javnih dužnosti za Silvija Berlusconija na suđenju za slučaj navodnog spolnog odnosa s maloljetnom plesačicom tijekom zloglasnih "bunga bunga" zabava održavanih u njegovoj vili izvan Milana. "Berlusconi je kriv što je naveo na prostituciju tada maloljetnu Ruby. Nedvojbeno je utvrđeno da je bivši premijer s tada 17-godišnjom Karimom el Marug imao seksualne odnose, rekla je tužiteljica i pojasnila svoj zahtjev za strogim kažnjavanjem sukladnim talijanskim zakonima o zaštiti maloljetnika. Paradoksalno, upravo je Berlusconijeva vlada svojevremeno donijela taj strogi zakon. Berlusconi cijelo vrijeme oštro opovrgava optužbe. El Marug također opovrgava da se bavila prostitucijom ili da je imala spolni odnos s Berlusconijem.

Današnja sudska rasprava samo je jedna u nizu pravosudnih nedaća koje Berlusconija sustižu jedna za drugom. Tako je sredinom prošlog tjedna najavljen novi sudski proces u kojem Berlusconija istražni suci optužuju da je s tri milijuna eura potkupio tadašnjeg zastupnika Sergia De Gregorija, člana stranke Italija vrijednosti Antonia Di Pietra. Naime u rujnu 2006. godine Sergio De Gregorio, do tada zastupnik u gornjem domu parlamenta član stranke Italija vrijednosti, koja je podržavala vladu koalicije lijevog centra Romana Prodija, najavio je izlazak iz stranke i prelazak u suprotni tabor, u Berlusconijevu Narod slobode.

Koalicija Romana Prodija imala je tada čvrstu većinu u donjem, predstavničkom domu, no tanka je bila u gornjem domu, koji je ključan za opstojnost vlade. De Gregoriov glas bio je presudan prilikom izglasavanja povjerenja Prodijevoj vladi, koja je pala. Nekoliko mjeseci nakon toga, u proljeće 2008. godine, Sergio De Gregorio izabran je na novim izborima u donji dom kao zastupnik  Berlusconijeve koalicije desnog centra.Pedesetčetverogodišnji Napolitanac, po profesiji novinar, već je godinama meta istražitelja u Napulju koji propituju njegove veze s Camorrom, kriminalnom organizacijom koja suvereno vlada jugom Italije. Uz to, sudstvo ga tereti i za sudjelovanje u skandalu financiranja lista L' Avanti u vlasništvu Valtera Lavitole, Berlusconijevog suradnika.

Istraga u vezi s ilegalnim financiranjem lista odvest će De Gregorija iz parlamenta u kućni pritvor. Dva milijuna eura primio je, prema vlastitim tvrdnjama, od Valtera Lavitole, koji je bio Berlusconijev posrednik, i to u nekoliko tranši od 200 do 300 tisuća eura. Milijun eura je sam Berlusconi uredno uplatio uz sva porezna davanja De Gregoriovoj udruzi Italiani nel mondo (Talijani u svijetu), a novac je uplaćen kao premija za političku uslugu. (Piše Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter