Tužitelji za Šešelja traže 28 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaško tužiteljstvo zatražilo je u srijedu da se vodu srpskih radikala Vojislava Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etnickom cišcenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te vojvodanskih Hrvata.

"On je odgovoran za patnje desetina tisuca žrtava koje su bile izlagane progonu iz vlastitih domova, lišavanju života, zatocenju, mucenju, silovanju, a cija su mjesta razarana zbog njegovih rijeci i njegovih postupka", kazao je u završnim rijecima tužitelj Mathias Marcusen porucivši da je Šešeljeva odgovornost dokazana van razumne sumnje.

Marcusen je kazao da tužiteljstvo traži kaznu od 28 godina zatvora ne racunajuci kazne na koje je Šešelj osuden u posebnim postupcima zbog otkrivanja identiteta zašticenih svjedoka. Šešelj je, naime, pravomocno osuden u jednom postupku na 15 mjeseci, u drugom nepravomocno na 18 mjeseci, a treci postupak je u tijeku.

"Ideja velike Srbija bila je njegov raison d'etre", kazao je Marcusen isticuci da je Šešelj u cilju uspostave etnicki ciste jedinstvene srpske države tijesno suradivao s drugim pripadnicima udruženog zlocinackog pothvata. "Svojim rijecima posijao je sjeme nacionalne mržnje... i pomogao da se razbuja", rekao je tužitelj a velika politicka moc koju je uživao omogucila mu je da svoju neumornu kampanju, propagandu i poticanje na zlocine provodi pred širokom publikom.

Uz govore mržnje kojima je dehumanzirao pripadnike drugih naroda Šešelj je organizirao na tisuce dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su cinili zlocine, rekao je Marcusen.

Njegova djela dramaticno su izmijenila nacionalnu sliku u opcinama koje je uzimao za metu, ostavio je za sobom razaranja i pljacku, uništene vjerske ustanove i 905 ubijenih, rekao je tužitelj dodajuci da za Šešelja nema olakotnih okolnosti jer nije pokazao kajanje za zlocine, a godinama ismijava i opstruira Haaški sud.

Šešelj (1954.) je optužen u devet tocaka za zlocine protiv covjecnosti i povrede ratnog prava i obicaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovcari i u Vocinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju "velike Srbije" sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i Muslimana ne samo sebi podredene stranacke dobrovoljacke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Šešelj ce svoje završne rijeci iznijeti sljedeci tjedan. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter