Tužitelji traže 80 godina zatvora za Taylora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužitelji posebnog suda za Sierra Leone u Haagu zatražili su od sudskog vijeca kaznu od 80 godina zatvora za bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora koji je prošlog tjedna proglašen krivim za pomaganje u zlocinima protiv covjecnosti.

U podnesku sudu tužitelji su kao otežavajuce okolnosti koje zahtijevaju dugotrajnu zatvorsku kaznu naveli utjecajni položaj Taylora kao šefa države i dugotrajnost zlocina.

Sud je prošlog cetvrtka proglasio Taylora krivim za pomaganje u pocinjenju ratnih zlocina na temelju optužnica koja ga je u 11 tocaka teretila za ubijanje, silovanje, novacenje djece vojnika i seksualno ropstvo tijekom isprepletenih ratova u Liberiji i Sierra Leoneu u kojima je ubijeno više od 50.000 ljudi.

Sudac posebnog UN-ova suda za ratne zlocine pocinjene u Sierra Leoneu Richard Lussick rekao je tada da Tayloru nije dokazana izravna zapovjedna odgovornost, ali jest pomaganje u zlocinima jer je dostavljao oružje, streljivo, komunikacijsku opremu i planove pobunjenicima odgovornima za brojna ubojstva tijekom rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002.

Taylor je uhicen 2006. godine, a trogodišnje sudenje završeno je prije godinu dana. Tvrdio je da nije kriv te da je pokušao donijeti mir u regiju. Takoder je tvrdio da je sudski postupak protiv njega politicki motivirana zavjera zapadnih zemalja.

Kazna ce Tayloru biti izrecena krajem svibnja, a služit ce je u zatvoru u Velikoj Britaniji. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter